Vrijlatingen na procedurefout ingeperkt

Een verdachte zal niet langer worden vrijgelaten omdat een huiszoeking niet correct is verlopen. Critici vrezen machtsmisbruik door die versoepeling. Ook al werd in zijn hangar één van de grootste Belgische wietplantages ooit ontdekt, na enkele dagen voorhechtenis kwam ‘cannabisboer’ Patrick Lagrou in december 2011 onverwacht vrij. Het onderzoek was toen nog volop bezig, maar de rechter die moest beslissen over zijn aanhouding vond dat de ontdekking gebeurde met een ongeldig huiszoekingsbevel. Er stond namelijk niet op vermeld wat de speurders bij Lagrou en zijn gezin kwamen zoeken.

De plenaire vergadering van de Kamer keurt vandaag een wet goed die zo’n vrijlatingen na procedurefouten aan banden moet leggen. Het komt erop neer dat bewijsmateriaal dat is ingezameld via onder meer een foute huiszoeking, observatie of infiltratie, toch nog mag worden gebruikt in een strafproces. De geldigheid van huiszoekingen was ook een juridisch twistpunt bij Operatie Kelk. Kamerlid Renaat Landuyt (SP.A) diende het wetsvoorstel in.

“Dit zal niet alleen fiasco’s aanpakken zoals vrijlatingen omdat een datum ergens verkeerd staat ingevuld of een handtekening ontbreekt. Met deze nieuwe regeling zou zelfs het KB Lux-proces mogelijk zijn doorgegaan”, zegt Landuyt. In die fraudezaak verklaarde een Brusselse rechter het hele onderzoek nietig. De bankafschriften die aan de basis lagen van het dossier waren op een onrechtmatige manier bij de speurders beland. Die rechterlijke beslissing leidde tot algemene verontwaardiging.

Strafpleiters hebben zware bedenkingen bij de nieuwe wet. “Dit zet de deur wagenwijd open naar machtsmisbruik”, vindt advocaat Sven Mary. “Huiszoekingen zijn aan strenge regels onderworpen omdat ze een inbreuk op ons privéleven zijn. Deze wet plaveit de weg naar een politiestaat.” “Carte blanche voor politiemensen”, noemt advocaat Joris Van Cauter de wet. “Iemand kan zonder enige goedkeuring maandenlang worden geobserveerd.”

Bron » De Standaard