Politieoorlog op het hoogste niveau

De directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie ligt in de clinch met de baas van de Brusselse speurders. De reden: topbenoemingen binnen het politie-apparaat. Dat schrijft De Standaard in zijn weekendkrant.

Het zit er bovenarms op bij de top van de federale gerechtelijke politie (FGP). De grote baas van alle FGP’s, François Farcy, probeert Eric Jacobs, de opvolger van Glenn Audenaert, in een lastig parket te brengen.

Audenaert deed in juni een stap opzij bij de FGP van Brussel omdat hij in verdenking is gesteld wegens schriftvervalsing. Sindsdien is Jacobs de dienstdoende directeur van de politiespeurders in het belangrijkste gerechtelijke arrondissement van het land. Eerst was dat ad interim. Eind september droeg een selectiecommissie hem voor als volwaardig directeur.

Al tijdens zijn periode als interimdirecteur besliste Jacobs over de aanstelling van nieuw personeel. Maar Farcy, de directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie, beschuldigt hem ervan dat hij toen heeft gesjoemeld bij de selectie van een speurder voor zijn terrorismecel.

De discussie gaat over de verscheidene verslagen die zijn gemaakt van de deliberatie. Farcy denkt dat Jacobs het resultaat van de selectiecommissie voor de functie zou hebben aangepast in het voordeel van zijn geprefereerde kandidaat en diende bij het parket van Brussel een klacht in tegen Jacobs wegen schriftvervalsing. Het parket seponeerde de klacht, omdat er geen strafbare feiten werden vastgesteld.

Volgens bronnen dicht bij het dossier is Farcy erop gebeten Jacobs in een slecht daglicht te stellen, omdat hij wil dat de politieman die als tweede eindigde in de selectie voor gerechtelijk directeur van de Brusselse speurders de baan krijgt. Farcy kent die door zijn verleden bij de politie van Bergen.

Jacobs werd ruim een maand geleden voorgedragen als nieuwe directeur. De bevestiging van zijn benoeming door de minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (CDH), is in theorie slechts nog een formaliteit. Maar vlak na Jacobs’ voordracht kwam Farcy op de proppen met de vermeende fraude.

Doordat Farcy en Jacobs met elkaar in de clinch liggen, valt die definitieve benoeming nu stil. Ook voor Farcy, overigens: hij is tot nader order nog altijd als directeur-generaal ad interim aan de slag. Farcy en Jacobs willen allebei geen commentaar geven bij dat ‘vertrouwelijke dossier’.

“Tragisch hoe zo’n gevecht aan de top invloed heeft op benoemingen van speurders in het veld”, vindt Gert Cockx, de voorzitter van politievakbond NSPV. “Het hele verhaal bewijst dat het zeer moeilijk blijft om die selecties echt te objectiveren. Daardoor raken mensen die gewoon willen doorgroeien en daarvoor opleidingen volgen, niet tot waar ze dat verdienen. Gewoon omdat ze de speelbal zijn van de chefs.”

Bron » De Standaard