Justitie plakt elk jaar 22 miljoen euro aan postzegels

De federale overheidsdienst Justitie geeft jaarlijks nog altijd 22 miljoen euro uit aan post­zegels. En dat cijfer lijkt amper af te nemen. “Zulke kosten zijn niet meer van deze tijd. Er zijn genoeg digitale alternatieven”, zegt Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne vandaag in Het Nieuwsblad.

De Belgische parketten, rechtbanken, gerechtshoven en ­andere justitiediensten sturen jaarlijks nog een gigantische hoeveelheid gewone, aangetekende en internationale brieven en pakjes. In moeilijke budgettaire tijden moet de FOD Justitie daardoor jaarlijks 22 miljoen euro aan portkosten uitgeven.

“Dat is een enorme kost, zeker als je ziet dat het Justitie op veel andere domeinen aan geld ontbreekt”, zegt Vincent Van Quickenborne die de cijfers opvroeg bij Justitieminister Koen Geens. “Het is niet meer van deze tijd om zo veel geld te verspillen aan post­zegels.”

Begin juni drongen de parlementsleden van Open Vld en N-VA nog aan op een nieuw systeem. Zowel in burgerlijke als in strafrechtelijke rechtszaken zouden de vonnissen en arresten meteen via elektronische weg moeten worden verstuurd. Minister van Justitie Koen Geens zei dat hij nog dit jaar werk wil maken van zo’n elektronische mailbox voor advocaten, ­gerechtsdeurwaarders en notarissen.

Bron » De Morgen