Meerderheid heeft vragen bij aanval Van Quickenborne op Geens

De portkosten bij Justitie zijn tussen 2010 en 2013 met 2,5 miljoen euro gestegen, met name van 20,5 miljoen euro tot 23 miljoen euro. “Het grootste deel van die periode was Annemie Turtelboom (Open Vld) minister van Justitie. Dus ik weet niet goed waarom Vincent Van Quickenborne huidig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aanvalt”, zo zegt een anonieme bron uit de meerderheid aan het persbureau Belga.

Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne noemde het gisteren in Het Nieuwsblad “niet meer van deze tijd” dat justitie jaarlijks 22 miljoen euro betaalt aan postzegels. “Er zijn genoeg digitale alternatieven”, aldus Van Quickenborne. In Het Nieuws van VTM deed het Open Vld-Kamerlid er nog een schepje bovenop. Daar zei hij dat minister van Justitie Koen Geens wel allerlei plannen heeft, maar dat “een echte minister niet wordt afgerekend op zijn woorden maar op zijn daden”.

De ‘charge’ van Van Quickenborne deed gisteren al wat wenkbrauwen fronsen op het kabinet-Geens. De CD&V-minister wees er onder meer op dat de portkosten in 2014 met 1 miljoen euro gedaald zijn en dat er plannen zijn (en worden) uitgewerkt om de portkosten verder terug te dringen. Het kabinet wees onder meer op de initiatieven rond de e-box (de elektronische brievenbus voor justitie en advocaten ) en de e-deposit (het elektronisch neerleggen van conclusies). “Door elektronisch te werken zullen we meer dan 10 miljoen euro portkosten sparen, maar vooral ook sneller en efficiënter kunnen werken”, klinkt het.

Ook een andere bron uit de meerderheid heeft vragen bij de aanval van Van Quickenborne. “Het verbruik van postzegels door Justitie is tussen 2010 en 2013 stelselmatig gestegen van 20,5 miljoen euro tot 23 miljoen euro. Wie was er een groot deel van die periode minister van Justitie? (Annemie Turtelboom, red.)”, luidt de vraag. “Wat is hier de bedoeling van Van Quickenborne?”.

Dezelfde bron wijst er ook op dat de federale overheid in 2012 in totaal 67,4 miljoen euro aan postzegels spendeerde. Daarvan was Justitie goed voor 21,6 miljoen euro. Maar de uitgaven bij Financiën lagen, ondanks Tax-on-Web, nog een stuk hoger, namelijk 34,3 miljoen euro.

Bron » De Morgen