Kabeltap stuit op hevige kritiek

De privacycommissie verzet zich tegen het massaal onderscheppen van communicatie die via de kabel verloopt. ‘Dit begint op massasurveillance te lijken.’

De regering heeft in maart een voorstel goedgekeurd over de herziening van de wet op de Bijzondere Inlichtingenmethoden. Die moet de inlichtingendiensten – de Staatsveiligheid en de militaire ADIV – meer armslag geven in de strijd tegen terreur.

Voor het merendeel van deze ‘afluisterwet’ geeft de privacycommissie groen licht. Maar haar specialisten verzetten zich tegen het aftappen van communicatie via (glasvezel)kabels. ADIV zou daar binnen twee jaar mee starten. Het gaat om buitenlandse berichten, of om berichten vanuit het buitenland naar België.

Alle providers die in ons land diensten aanbieden over de kabel (ook de online berichtendiensten zoals WhatsApp) kunnen dan verplicht worden om de militaire inlichtingendienst toegang te geven tot conversaties. Volgens de privacycommissie is deze vorm van kabeltap echter niet proportioneel.

“Deze werkwijze zou ADIV toelaten een gegevensstroom te onderscheppen die buitensporig is in het licht van het beoogde doeleinde.” Het advies van de commissie is niet bindend. De kans dat defensieminister Steven Vandeput (N-VA) zijn plannen weer intrekt lijkt dan ook klein.

Bron » De Morgen