Politie lanceert website ‘Belgium’s Most Wanted’

Federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft vandaag de website ‘Belgium’s Most Wanted’ gelanceerd. Op die website van het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie staan twintig veroordeelde voortvluchtigen. Met de hulp van het publiek hoopt FAST de gezochte criminelen sneller te kunnen vatten.

De lancering van de website is een primeur voor België. Het hoofddoel is tips te krijgen over de gezochte criminelen. Daarnaast is het een signaal naar de slachtoffers en hun familie, waarmee de politie toont dat ze deze gevaarlijke misdadigers niet vergeet en hen 24/7 actief opspoort.

Anonieme tips

Op de website staat een selectie van de twintig meestgezochte voortvluchtige veroordeelden. De twintig namen zijn voor minstens 3 jaar veroordeeld en er loopt een internationaal aanhoudingsbevel tegen hen. Wie doorklikt op de foto van een voortvluchtige krijgt meer informatie te zien over zijn of haar veroordeling en kan een anonieme tip doorgeven.

“Het is een mijlpaal op het vlak van opsporingsmethodes. We willen hiermee bovendien duidelijk maken dat we de criminelen niet zomaar vergeten en dat straffen uitgezeten moeten worden”, aldus minister Geens.

FAST is met de website niet aan zijn proefstuk toe. In 2010 lag het al aan de basis van ENFAST, een Europees Netwerk van FAST-teams. Daarbinnen lanceerde het met de steun van Europol op 29 januari 2016 “Europe’s Most Wanted”.

Bron » De Morgen