Federale politie lanceert website met meest gezochte criminelen

Het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie, dat al zestien jaar lang speurt naar voortvluchtige veroordeelde criminelen, wil een versnelling hoger schakelen in die zoektocht en heeft daarvoor een specifieke website ontwikkeld: www.mostwanted.federalepolitie.be of www.mostwanted.policefederale.be. Die website wordt vrijdag voorgesteld en geactiveerd in bijzijn van de minister van Justitie Koen Geens. Dat meldt de persdienst van de federale politie.

Het FAST werd in 2000 opgericht omdat er tot dan toe in België geen enkele gespecialiseerde politiedienst was die zich actief en gestructureerd bezighield met de opsporing van voortvluchtigen.

Ontsnapte gevangenen en voortvluchtige veroordeelden werden hoogstens geseind en gearresteerd na een toevallige politiecontrole. Vele voortvluchtige zware criminelen bleven op die manier buiten schot en wachtten het einde van de verjaringstermijn af om straffeloos te kunnen terugkeren naar de samenleving.

De komst van het FAST heeft daar verandering in gebracht. Sinds 2000 is de dienst bevoegd voor de opsporing en arrestatie van mensen die door een Belgische rechtbank zijn veroordeeld en aan de uitvoering van die veroordeling proberen te ontkomen.

Ook spoort ze ontsnapte gevangenen en geïnterneerden op, mensen die de voorwaarden van een voorwaardelijke vrijlating niet naleven en die na de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank om de gevangenisstraf volledig te moeten uitzitten niet terug te vinden zijn, en de voortvluchtigen die in België verblijven en internationaal worden opgespoord door een ander land.

Bron » De Morgen