“Machteloze” speurders vragen steun van Geens om onderzoek naar Bende van Nijvel te redden

De grootste kater van het Belgische gerecht, dat dreigt het onderzoek naar het bloedbad van de Bende van Nijvel meer dan ooit te worden. Tenzij de wetgever toespringt. Met een nieuwe wet op spijtoptanten, zeggen speurders en magistraten van het dossier. Anders wordt het niets.

“Wij pluizen de laatste gegevens uit waarover wij beschikken. Zonder nieuwe aanknopingspunten is het over één tot maximaal twee jaar over and out. Dan wordt dit een cold case”, zeggen de onderzoekers. Een dossier zonder speurders dus. Maar wel met 28 slachtoffers.

Een laatste beetje hoop leggen de speurders in een verandering van de wet op spijtoptanten. “Op dit moment is een spijtoptant in onze wetgeving iemand die niet aan de feiten heeft deelgenomen. Laat ons eerlijk zijn, alleen zij die op een of andere manier wel bij de feiten betrokken zijn, kunnen ons de beste tips geven. Indien het geen eersterangs actoren van de misdrijven zijn, dan moeten wij hen misschien een gunstmaatregel kunnen aanbieden om ons onderzoek vooruit te helpen. Geen straffeloosheid, maar strafvermindering, in sommige gevallen getuigenbescherming, of meer. Maar slachtoffers of nabestaanden in de kou laten staan, dat stuit ons tegen de borst.”

Tussen 1983 en 1985 werden 28 mensen neergeschoten in een reeks overvallen, vooral gericht op warenhuizen. De Bende van Nijvel dankt haar naam aan een van haar eerste doelwitten, een Colruyt-warenhuis in Nijvel op 17 september 1983. Daarbij vielen drie doden.

Riotgun

“Weten waarom dit gebeurd is, dat is voor ons het allerbelangrijkste”, zegt David Vandesteen. Hij keek op 9 november 1985 de “reus” van de Bende van Nijvel in de ogen net voor de gangster zijn heup aan flarden schoot met zijn riotgun. Dat was in de Delhaize in Aalst, de laatste overval.

“De speurders hebben ons hun onmacht bekend. In de huidige stand van het onderzoek geraken de speurders niet veel verder”, zegt Vandesteen. “Ik denk dat de piste van de politieke inmenging de goede is. Maar de hamvraag blijft wie er baat bij had en waarom. Het blijft een raadsel waarom de beloning van 250.000 euro voor een gouden tip niets heeft opgeleverd.”

Zelfs nabestaanden die het onderzoek tot op de laatste dag van de verjaringstermijn (9 november 2025, nvdr.) willen laten doorgaan, twijfelen. Patricia Finné, wiens vader in 1985 werd doodgeschoten in de Delhaize in Overijse, is een van hen. “Ik vraag al meer dan tien jaar een wet op spijtoptanten. Wanneer komt die er? Ik heb jaren gestreden. Ik raak stilaan gedegouteerd.”

Justitieminister Koen Geens (CD&V) was aanwezig op de herdenking van de laatste aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst op 9 november 1985, de meest bloedige uit de reeks. Wanneer een nieuwe spijtoptantenwet er komt, blijft onduidelijk. Maar het speurdersteam wordt intussen wel afgekalfd. Tot minder dan de vingers op één hand.

Bron » Het Nieuwsblad