Jacht op lekkende politici geopend

De Wetstraat mest de stal uit. Na de mandatenkoningen komen nu de al te loslippige parlementsleden in het vizier. Zowel de onderzoekscommissie 22/3 als die naar Kazachgate kreeg al te maken met perslekken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) herhaalde begin deze maand in Knack zijn voornemen om lekken strenger te bestraffen. “Zij kunnen de veiligheid van de staat in gevaar brengen.”

De PS wil nog een stap verder gaan. Kamerfractieleidster Laurette Onkelinx – zelf lid van de commissie 22/3 – pleit voor een ander statuut voor parlements­leden die in een onderzoekscommissie zetelen. “Het lijkt me niet meer dan logisch dat de commissarissen in kwestie hun parlementaire onschendbaarheid of immuniteit verliezen voor de duur van de onderzoekscommissie, wel alleen voor zaken die betrekking hebben op het onderzoek. Ze moeten dan ook de eed afleggen, zodat ze in het geval van lekken vervolgd kunnen worden voor meineed.”

De onderzoekscommissie 22/3 besliste begin deze week om de vaste toezichtscomités P (politie) en I (inlichtingendiensten) een onderzoek te laten voeren naar recente perslekken van documenten die verband houden met de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Volgens de leden van de commissie zijn die immers contraproductief en misleidend.

De RTBF toonde vorige vrijdag fragmenten uit het geheime rapport over de veiligheidsarchitectuur dat momenteel in de commissie wordt besproken, fragmenten die intussen (deels) achterhaald zouden zijn. Maandag besliste de commissie om de oorsprong van deze lekken te onderzoeken, “gezien zij geclassificeerde informatie bevatten”. De bedoeling is vooral om een ‘signaal’ te stellen, luidt het.

Bron » De Standaard