Geens wil ‘afkoopwet’ snel in ere herstellen

Justitieminister Koen Geens (CD&V) duwt door om de ‘afkoopwet’ nieuw leven in te blazen. Nog voor de zomer brengt hij de nieuwe wet naar de regering.

De wet op de minnelijke schikking stond bijna een jaar on hold na een arrest van het Grondwettelijk Hof. Gisteren raakte bekend dat de procureurs-generaal het via een omzendbrief mogelijk maakten om haar weer toe te passen. Nu heeft Geens een wetsontwerp klaar om haar definitief in ere te herstellen.

De ‘afkoopwet’ maakt het mogelijk dat verdachten in fraudezaken een boete krijgen in plaats van een veroordeling.

De timing is opmerkelijk. De onderzoekscommissie Kazakhgate, die zich ook buigt over de wet, loopt nog. Begin dit jaar verklaarde Geens dat hij zou wachten tot die ten einde zou zijn, zodat hij rekening kon houden met de aanbevelingen.

Even later kreeg hij van voorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) een brief waarin stond dat de commissie zich enkel zou bezighouden met hoe de wet tot stand kwam. De focus ligt bij de mogelijke politieke beïnvloeding door de Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev, niet bij de werking van de wet zelf.

Geens zag geen belemmering meer. Nog voor de zomervakantie zal hij een reparatiewet voorleggen aan regering en parlement. Daarbij zullen rechters de minnelijke schikkingen echt afwegen. Ze moeten bijvoorbeeld nagaan of de boete in verhouding staat tot de feiten.

Pingpongspel

Van der Maelen erkent dat hij Geens een brief stuurde. “De meerderheid blokkeerde de vraag van de oppositie om het over de wet zelf te hebben, dus moest ik wel.” Sp.a heeft het over een “eigenaardig pingpongspel” van CD&V. “Ze willen het eigenlijk nooit over de wet hebben, en plots komen ze hier mee aanzetten.”

Dat de wet weer toepasbaar is, veroorzaakte kritiek. Sp.a-voorzitter John Crombez stelde dat de regering de “rode loper uitrolt voor fraudeurs”. Oud-vrederechter Jan Nolf heeft het over “klassenjustitie”.

Bron » De Morgen