Claude Van de Voorde nieuwe baas militaire inlichtingendienst

Luitenant-generaal Claude Van de Voorde volgt Eddy Testelmans op als baas van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (Adiv). Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Het nieuws over de benoeming van Van de Voorde is via een interne mededeling bij Defensie verspreid.

Testelmans, zelf ook luitenant-generaal, nam ontslag als topman van de Adiv nadat een zeer kritische brief over zijn dienst was uitgelekt, zo bevestigde hij in een gesprek met De Standaard. Nu raakt dus bekend dat Claude Van de Voorde hem opvolgt.

Van de Voorde was sinds december 2014 kabinetschef van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Hij wordt op het kabinet opgevolgd door generaal-majoor Jean-Paul Claeys. Claeys was tot dusver beleidsdirecteur personeel en vorming bij Vandeput.

In een mededeling “betreurt” chef defensie Marc Compernol het vertrek van Testelmans, maar “respecteert” hij diens keuze. “Zijn verwezenlijkingen in de militaire inlichtingendienst de voorbije vijf jaar kunnen niet onderschat worden”, benadrukt Compernol.

Door de beslissing van Testelmans wordt de reeds geplande wissel aan de top van de Adiv vroeger uitgevoerd dan gepland, deelt Compernol mee. De chef defensie “heeft er alle vertrouwen in dat luitenant-generaal Van de Voorde als nieuwe chef van de Adiv de geplande hervormingen van de dienst tot een goed einde brengt”, besluit de mededeling.

De Adiv is een van de twee Belgische inlichtingendiensten, naast de Staatsveiligheid. Hij valt onder de bevoegdheid van de minister van Defensie, terwijl de Staatsveiligheid onder de minister van Justitie valt.

Bron » De Morgen