Jef Vermassen: “Mijn ervaring met Comité P en de federale gerechtelijke politie is dat ze tot op het bot gaan”

Advocaat Jef Vermassen is tevreden dat er negen extra speurders zullen werken op het dossier van de Bende van Nijvel. Dat heeft hij aan VRT NWS laten weten. “Mijn ervaring met Comité P en de federale gerechtelijke politie is dat ze tot op het bot gaan.”

Eerder vandaag had minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verklaard dat de onderzoekscel naar de Bende van Nijvel er negen extra speurders bijkrijgt: vijf van de gerechtelijke politie en vier van het Comité P. Het federaal parket zal ook samenwerken met de onderzoekscel.

Een goede zaak, vindt advocaat Jef Vermassen. Hij vertegenwoordigt slachtoffer David Van de Steen, die zijn zusje en ouders verloor bij de overval op de Delhaize in Aalst in 1985. “Onze vraag was dat er misdaadanalysten en specialisten bijkwamen. Ook speurders van Comité P komen erbij en mijn ervaring leert mij dat ze de zaken tot op het bot uitbenen. Wij hebben ook vertrouwen in de gerechtelijke politie. Mocht het waar zijn dat er manipulatie is binnen de eigen cel, kan dat nu niet meer.”

Ook met de medewerking van het federaal parket is Vermassen blij. “Ze gaan voor niks uit de weg. Als getuigen nu een aanspreekpunt krijgen, zal er veel boven water komen.”

Nabestaanden starten crowdfunding op: “Onafhankelijke doorlichting van 3 miljoen bladzijden van onderzoek”

Enkele nabestaanden hebben ook een crowdfunding opgestart om geld te vinden voor een aparte onderzoeksgroep die elke piste onderzoekt. “We willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt met een doorlichting van het hele dossier van 3 miljoen bladzijden. Daarvoor is er 250.000 euro nodig. Ons vertrouwen in de cel in Charleroi is volledig weg. Het onderzoek naar de daders is “onvoldoende kwalitatief onderzocht”, zegt nabestaande Nathalie Palsterman.

“Het loopt al 32 jaar mis. Er zijn belangrijke pistes onaangeroerd gebleven en er zijn aanwijzingen dat leden van eigen korpsen werden beschermd. Er is gemanipuleerd, dat is duidelijk. En dat is als slachtoffer nog erger dan dat we niet weten wie de daders zijn. We beginnen ons veel meer vragen te stellen. Wat zit erachter en waarom? Ik weet niet wat de prioriteiten van de onderzoeksrechter zijn, maar manipulaties onderzoeken moet je heel discreet in alle stilte doen.”

Bron » VRT Nieuws