Ook speurders en magistraten kunnen voortaan onderduiken

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakt het mogelijk dat speurders en magistraten van naam veranderen of voor lange tijd onderduiken. ‘Misdaadbendes gaan immers ver om ons tegen te werken.’

‘Er zat een groot hiaat in onze wet. Het was wel mogelijk om de getuigen in zware misdaaddossiers goed te beschermen. Maar we konden de politiemensen en magistraten die de dossiers tot een goed einde moesten brengen, niet diezelfde bescherming bieden.

Onbegrijpelijk, want onder meer undercoveragenten lopen soms grote risico’s.’ Marco Van Laere, directeur Operaties van de federale politie, is opgelucht nu het mogelijk wordt zijn speurders betere bescherming te bieden.

Hij was al lang vragende partij, en nu heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gehoor gegeven aan de oproep. ‘Het is belangrijk dat onze politiemensen, maar ook onze magistraten en leden van inspectiediensten hun strijd tegen de georganiseerde criminaliteit in alle veiligheid kunnen voeren’, zegt Geens. Daarom krijgen de ambtenaren de mogelijkheid om in geval van nood hun naam te veranderen. Of ze kunnen voor langere tijd naar een ander adres verhuizen. Onderduiken zeg maar, om te ontkomen aan mogelijke wraakacties.

Afrekeningen

Hoognodig, vindt Van Laere. ‘We zien die wraakpogingen overwaaien uit Nederland en Groot-Brittannië, zoals we ook de afrekeningen zien overwaaien. Zo proberen criminele bendes onderzoeken te bemoeilijken door politiemensen en magistraten te bedreigen.’

Sociale media geven de misdaadbendes een sterk wapen in handen. ‘We laten bijna allemaal sporen na op het internet. Criminelen gebruiken die in hun strijd tegen ons door informatie te zoeken over bepaalde speurders. Binnenkort krijgen ze nog een groter wapen in handen als ook de gezichtsherkenning beschikbaar wordt. Dus moeten wij ons ook voorbereiden.’

De initiatieven komen boven op de beschermingsmaatregelen die het federale crisiscentrum nu al kan nemen. Volgens woordvoerder Peter Mertens worden hiermee jaarlijks tientallen politici, politiemensen en magistraten beschermd. Een aantal dat de jongste jaren licht gestegen is. De maatregelen kunnen variëren van camera’s om een huis te bewaken, over extra patrouilles tot bodyguards. Aangepast aan de concrete dreiging. ‘Het was nodig om verder te kunnen gaan’, zegt Marco Van Laere. ‘De nieuwe maatregelen zijn voor ons een belangrijke stap vooruit.’

Bron » De Standaard