Proces tegen wapenhandelaar Jacques Monsieur start donderdag

Voor het hof van beroep van Brussel start komende donderdag om 9 uur het proces tegen Jacques Monsieur, die al jarenlang bekend staat als een notoir wapenleverancier. De 64-jarige man moet zich verantwoorden voor de illegale verkoop tussen 2006 en 2009 van automatische wapens, tanks, helikopters, vliegtuigen en ander militair materieel aan afnemers in Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran.

Monsieur, bijgenaamd “the fox” of ook “le maréchal”, beweert dat hij sinds het begin van deze eeuw geen wapens meer heeft verkocht, maar dat vroegere kennissen uit het milieu regelmatig met hem contact opnamen en dat hij hen occasioneel hielp. Ook zei hij dat zijn activiteiten als wapentrafikant een dekmantel waren om te spioneren voor enkele Europese geheime diensten.

De 64-jarige Monsieur, afkomstig uit het Vlaams-Brabantse Lot, is geen onbekende van het gerecht, zowel in België als in het buitenland. De man werd in 2010 nog veroordeeld in de Verenigde Staten in een zaak die te maken heeft met de Iran-Contra-affaire. In die affaire leverden de Verenigde Staten illegaal wapens aan Iran.

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde hem in juni 2017 tot een gevangenisstraf van 3 jaar en een boete van 300.000 euro voor illegale wapenhandel naar onder meer Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran. Monsieur ging in beroep en dat proces start donderdag.

Bron » bruzz.be