Parket meent dat Jacques Monsieur wel degelijk tussenpersoon was bij wapenhandel

De beruchte Belgische Jacques Monsieur zou gehandeld hebben als tussenpersoon bij talrijke verkopen van militaire materialen aan landen waartegen een wapenembargo loopt. Dat heeft de federale procureur gezegd in haar requisitoir voor het hof van beroep van Brussel. De 64-jarige man uit Lot (Vlaams-Brabant) werd in 2017 veroordeeld tot drie jaar cel en een boete van 300.000 euro voor wapenhandel.

Monsieur, die al jarenlang bekend staat als notoir wapenhandelaar, moet zich verantwoorden voor de illegale verkoop tussen 2006 en 2009 van automatische wapens, tanks, helikopters, vliegtuigen en ander militair materieel aan afnemers in Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran.

De zestiger, die ook de bijnamen “the fox” of “le maréchal” kreeg, herhaalde vandaag voor de rechtbank dat hij sinds het begin van deze eeuw geen wapens meer heeft verkocht. Eerder verklaarde hij ook dat vroegere kennissen uit het milieu regelmatig met hem contact opnamen en dat hij hen occasioneel hielp. Ook zei hij dat zijn activiteiten als wapentrafikant een dekmantel waren om te spioneren voor enkele Europese geheime diensten.

De procureur verklaarde dat het moeilijk is uit te maken of deals enkel onderhandeld werden of ook werden uitgevoerd. Wel was duidelijk dat de bankrekening van de vriendin van Monsieur gebruikt werd als transitrekening voor zijn operaties. Uit e-mails blijkt ook dat Monsieur als tussenpersoon optrad voor wapens en ander materiaal naar verschillende landen. “Hij is in contact met de leveranciers, zorgt voor verkoopconventies met een postbusbedrijf in Curaçao en zoekt financierders”, klinkt het.

Daarnaast maakt de procureur melding van e-mails over 200.000 aanvalswapens die voor Tsjaad bedoeld waren, een tank voor Pakistan of een aanvraag voor 10 miljoen kogels uit Teheran. Ook is er sprake van een levering van zes gevechtsvliegtuigen met wapens en instructies om piloten op te leiden. Al deze voorbeelden tonen aan dat Monsieur niet met zijn activiteiten gestopt is, zoals hij eerder beweerde.

Monsieur is ook in het buitenland geen onbekende van het gerecht. De man werd in 2010 nog veroordeeld in de Verenigde Staten in een zaak die te maken heeft met de Iran-Contra-affaire. In die affaire leverden de Verenigde Staten illegaal wapens aan Iran.

Bron » Metro