Gerecht krijgt toegang tot alle mogelijke geldtransacties

Het gerecht gaat alle mogelijke geldsporen mogen opvragen, schrijft De Tijd woensdag. Het gaat zowel om vermogen bij zijn vermogensbeheerder, aankopen die men doet met een kredietkaart, transacties via nieuwe betaaldiensten zoals Google Pay, tot een kleine betaling via sms voor een parkeerticket.

Openbaar aanklagers zullen alles mogen opvragen zonder toestemming van een onderzoeksrechter.

Volgens De Tijd heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voor deze forse uitbreiding van de wet al groen licht gekregen van de ministerraad. Nog dit jaar, zodra de nodige adviezen van onder meer de Raad van State klaar zijn, zal het parlement zich erover buigen.

De uitgebreide bevoegdheid geldt voor alle onderzoeken naar misdrijven waar minstens één jaar gevangenisstraf op staat. Het gaat dus niet alleen om onderzoeken naar fraude of financiële criminaliteit, maar om tal van misdrijven, zoals inbraken en oplichtingen tot terrorisme en moorden. In al die onderzoeken kan het voor speurders nuttig zijn geldsporen te onderzoeken en die te gebruiken als bewijsmateriaal.

Ook bedrijven die hun betaaldiensten vanuit het buitenland aanbieden, zullen onder de nieuwe wettelijke verplichting vallen, ongeacht of ze een vertrouwelijkheidsclausule met hun klanten sloten. Al zal het gerecht nooit naar info vissen, maar doelgerichte vragen stellen over welbepaalde verdachten en periodes.

Bron » De Standaard