Centraal strafregister zit vol fouten

Het centraal strafregister, waarin alle veroordelingen worden bijgehouden, bevat te veel fouten. Hierdoor ontsnappen recidivisten aan een zwaardere straf.

Wie al eens eerder veroordeeld werd voor gelijkaardige feiten wordt bij een tweede veroordeling zwaarder gestraft. Alleen is het zonder een betrouwbaar strafregister moeilijk voor een rechter om na te gaan of er sprake is van recidive. Ook openbaar aanklagers, het gevangeniswezen, de justitiehuizen, de staatsveiligheid of de dienst Vreemdelingenzaken moeten regelmatig een beroep doen op het strafregister om het strafrechtelijk verleden van burgers na te gaan.

Niet alleen staan er een hoop fouten in het centraal strafregister, zoals spelfouten in de namen, incorrecte data of verkeerde informatie over de gepleegde feiten, heel wat dossiers worden zelfs nooit opgenomen in het register. De dienst voor het Strafrechtelijk Beleid stelde vast dat er ongeveer 300.000 veroordelingsberichten ontbreken in het strafregister. Meer dan 80 procent van de ontbrekende veroordelingen zou afkomstig zijn van de politierechtbanken, de rest voornamelijk van de correctionele rechtbanken.

“Wanneer we als onderzoeksrechter iemand voor ons krijgen, vragen we altijd meteen het strafregister op. Soms zien we dan een blanco strafblad terwijl uit het verhoor blijkt dat de persoon in kwestie al in de gevangenis heeft gezeten of er nog maar net uit ontslagen is. Het is nochtans behoorlijk belangrijk om te weten met wie we juist te maken hebben om in te schatten wat we met die persoon moeten aanvangen”, aldus Karel Van Cauwenberghe, voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters.

De oorzaak van het probleem is – zoals dat wel vaker het geval is bij justitie – te zoeken bij de enorme achterstand op het vlak van informatica. Elke nieuwe veroordeling wordt eerst in het gemeentelijke strafregister ingevoerd en vervolgens, manueel, overgetikt in het centraal strafregister. Jaarlijks gaat het om meer dan 250.000 nieuwe veroordelingen. Dat levert niet alleen tijdsverlies maar ook veel onnodige fouten op.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) erkent de problematiek en belooft nog deze legislatuur een oplossing. Tijdens de laatste ministerraad werd er 2,6 miljoen euro vrijgemaakt voor de databank JustX, die alle vonnissen en arresten moet opslaan. Die databank zou op termijn gekoppeld worden aan het centraal strafregister waardoor alle gegevens automatisch ingevoerd kunnen worden. Door het strafregister op zijn beurt te koppelen aan het rijksregister wil Turtelboom in de toekomst fouten met identiteiten voorkomen.

Bron » De Morgen

Belgisch strafregister niet te vertrouwen

Het centraal strafregister moet alle veroordelingen bevatten, van verkeersinbreuken tot moorden. Maar de databank is allesbehalve betrouwbaar. Het Centraal Strafregister, de databank met alle veroordelingen in ons land – van verkeersinbreuken tot moorden – is onbetrouwbaar.

Nochtans vallen heel wat mensen en instellingen dagelijks terug op het strafregister om na te gaan of mensen al eerder zijn veroordeeld: openbaar aanklagers, onderzoeksrechters en tal van andere overheidsdiensten zoals de gevangenissen en de staatsveiligheid. Ook bedrijven maken er vaak gebruik van.

De Antwerpse onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe, voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters, getuigt dat sommige verdachten volgens het strafregister een blanco strafblad hebben, terwijl ze wel al zijn veroordeeld of zelfs net uit de gevangenis terugkeren. Hij stelt ook vast dat sommige namen – vooral moeilijkere buitenlandse namen – verkeerd zijn ingegeven in het strafregister.

Antwerps parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt ziet vooral een probleem in de traagheid waarmee het strafregister wordt gevoed. Elk jaar moeten honderdduizenden nieuwe veroordelingen in de databank terechtkomen, maar dat laat lang op zich wachten. Daardoor vertoont het strafregister wel vaker gaten. Door die problemen heeft ons land ook nog maar volledige veroordelingsstatistieken tot het jaar 2005.

“Er zijn frequent fouten en onduidelijkheden op de veroordelingsbulletins”, geeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) toe. “Dat gaat zowel over de identiteit van de betrokkene als over de veroordelingen of de feiten. De gegevens worden nog altijd manueel in de databank ingetikt. Eerst in de gemeentelijke strafregisters om dan nog eens overgetikt te worden in het Centraal Strafregister. En zo worden wel eens fouten gemaakt.”

Hoewel de gemeentelijke strafregisters op 1 januari afgeschaft moesten worden, wil Turtelboom dat nog even uitstellen. Voor het einde van de legislatuur, in 2014, moeten alle problemen met het strafregister weggewerkt zijn via een nieuwe grote databank ‘JustX’.

Bron » De Tijd

Extreem-rechtse leider veroordeeld

Hubert Defourny, leider van Franstalig extreem-rechts, werd gisteren door de Luikse correctionele rechtbank veroordeeld tot vijf maanden effectieve celstraf wegens inbreuken op de racismewet. Defourny is al meer dan tien jaar actief bij een rist extreem-rechtse Franstalige splintergroepjes. Begin jaren negentig was hij vice-voorzitter van Agir, later richtte hij de beweging REF en het Bloc Wallon op.

Tijdens zijn carrière zocht Defourny herhaaldelijk contact met neonazistische en anti-semitische groepjes. De politieke programma’s van de partijtjes van Defourny waren zonder uitzondering racistisch en discriminerend. Gisteren werd hij veroordeeld wegens de verspreiding van een racistisch pamflet in de gemeente Beyne-Heusay tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. Het is al de derde keer dat Defourny veroordeeld wordt op basis van de racismewet.

Bron » De Standaard

Nieuwe huiszoekingen in dossier-Bende van Nijvel

De speurders naar de Bende van Nijvel blijven zich vastbijten in het spoor naar extreemrechts. Daar zouden mogelijk de daders te vinden zijn van de moordpartijen in Delhaize-warenhuizen uit de jaren 80. Er zijn woensdag opnieuw huiszoekingen uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat heeft de procureur des Konings van Charleroi, Pierre Magnien, gezegd.

De huiszoekingen werden uitgevoerd door de cel Waals-Brabant en de gerechtelijke politie van Charleroi. Bij wie ze plaatsvonden, raakte gisteren niet bekend. Wel bevestigde de procureur van Charleroi dat ze passen in de reeks van huiszoekingen die in februari begonnen. In februari vielen de speurders binnen op 21 plaatsen bij mensen die in de jaren 80 gelinkt waren met de extreemrechtse Westland New Post (WNP).

Eén van de 21 huiszoekingen toen vond plaats bij Christian Smets, die begin jaren 80 als agent van de Staatsveiligheid infiltreerde bij de WNP. Smets toonde zich achteraf op de sociale media bijzonder verontwaardigd over de huiszoeking.

De speurders zouden beschikken over nieuwe elementen, met name geschreven documenten en getuigenissen, met betrekking tot de gebeurtenissen van begin jaren tachtig, die er zouden kunnen op wijzen dat de daders toch in het extreemrechtse milieu moeten worden gezocht.

In juni voerden de speurders in hun zoektocht naar de extreemrechtse piste ook graafwerken uit in de tuin in Tildonk waar in de jaren 80 nazi-druïde Herman Wachtelaer en zijn vrienden bijeenkwamen voor hun heidense rituelen. De speurders zochten naar wapens en – eventueel zelfs – naar een lichaam. Bij Wachtelaer kwamen in de jaren tachtig ook veel WNP-militanten over de vloer. Onder anderen Paul Latinus, Michel Libert en Jean-François Calmette.

Tussen 1982 en 1985 vielen bij de aanslagen die aan de Bende van Nijvel worden toegeschreven 28 doden. De feiten werd nooit opgelost. Naast het spoor naar extreemrechts beschikken de speurders sinds begin dit jaar ook over een DNA-spoor dat toebehoort aan een onbekende man. Het is aangetroffen op een voorwerp uit een van de zakken die in november 1986 in Ronquières door duikers uit het kanaal Brussel-Charleroi werden opgevist.

Die zakken bevatten wapens en verscheidene voorwerpen die vooral verwezen naar de laatste overval van de Bende, op het Delhaize-warenhuis in Aalst. De speurders werken tegen de deadline, want in 2015 verjaren de misdrijven van de Bende sowieso.

Bron » De Standaard

Nieuwe huiszoekingen in onderzoek naar Bende van Nijvel

Er zijn woensdag opnieuw huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat bevestigt Pierre Magnien, de procureur des Konings van Charleroi. De huiszoekingen werden uitgevoerd door de cel Waals-Brabant en de gerechtelijke politie van Charleroi. Volgens procureur Magnien passen ze in de reeks van huiszoekingen die in februari werden gehouden.

De speurders zouden beschikken over nieuwe elementen met betrekking tot de gebeurtenissen van begin jaren tachtig. Het zou gaan om geschreven documenten en getuigenissen. Het parket van Charleroi zal geen bijkomende informatie verstrekken om het onderzoek niet te schaden.

Bron » De Standaard