Demol verweert zich tegen ‘lastercampagne

Johan Demol, de geschorste hoofdcommissaris van Schaarbeek, zal klacht neerleggen tegen de Brusselse procureur-generaal Van Oudenhove, die hij ervan beschuldigt een tendentieus en leugenachtig verslag over zijn persoon te hebben opgesteld. Van Oudenhove acht Demol persoonlijk verantwoordelijk voor een aantal disfuncties binnen zijn korps. Bovendien moet Demol zich eerlang voor de rechtbank verantwoorden voor een schending van het beroepsgeheim en wordt hij ook door de Brusselse burgemeester Xavier de Donnea (PRL) aangeklaagd voor laster.

Het verslag van de procureur-generaal waarin melding werd gemaakt van deze drie aanklachten, werd eind vorig jaar door de Schaarbeekse burgemeester Duriau ingeroepen voor een nieuwe preventieve schorsing van de al eerder in opspraak geraakte commissaris. Sinds hij vorig jaar moest bekennen dat hij had gelogen over zijn lidmaatschap van het extreem-rechtse Front de la Jeunesse – wat hem een eerste voorlopige schorsing opleverde – is Demol in Schaarbeek persona non grata.

Op een persconferentie stelde Demol gisteren dat het rapport van de procureur-generaal kadert in een systematische lastercampagne waarmee men hem definitief onderuit wil halen. “Men stelt mij persoonlijk verantwoordelijk voor enkele individuele tekortkomingen van medewerkers en dat is een absoluut precedent”, zo zei Demol. “Van ernstige, systematische disfuncties binnen het korps is er geen sprake.” “Sinds mijn aanstelling zijn er integendeel veel minder onregelmatigheden en zijn we er wel degelijk in geslaagd greep te krijgen op de criminaliteit.”

De commissaris vermoedt overigens dat precies daarom, vanuit het milieu, een complot tegen hem werd opgestart. Sluitende bewijzen heeft hij daar niet voor, “maar die volgen nog”, zo klonk het vrijdag.

De campagne tegen zijn persoon wordt volgens Demol onder meer gevoed door sommige media en “journalisten in dienst van de Staatsveiligheid”. Daartoe rekent hij journalist Walter De Bock van De Morgen. Die publiceerde de voorbije maanden een reeks artikels waarin hij de disfuncties bij de Schaarbeekse politie aan de kaak stelde.

“Met zijn aanval op de media schaart Demol zich aan de zijde van een De Bonvoisin, een Bouhouche, een Beyer”, zo reageerde De Bock gisteren. “Het is een oud verhaal waarmee uiterst rechts de geloofwaardigheid van de journalist poogt te ondergraven.”

Bron » De Morgen

Onderzoek moordenaars Cools afgesloten

De twee Tunesische huurmoordenaars die PS-leider André Cools op 18 juli 1991 om het leven brachten, zullen weldra in hun eigen land voor de rechter verschijnen. Ze werden in september 1996 in hun land gearresteerd op verzoek van het Luikse gerecht. Een anonieme informant had tegen betaling van bijna 10 miljoen frank tipgeld aan het Luikse gerecht nieuwe inlichtingen gegeven over de moord. Daarop volgde de arrestatie in ons land van een aantal personen, die vroeger ook al als verdachten in de cel hadden gezeten. Onder hen Richard Taxquct en Pino Di Mauro, twee voormalige medewerkers van oud-minister Van der Biest (PS).

Alle Belgische verdachten zijn inmiddels weer vrijgelaten. Het Luikse gerecht zoekt nog altijd naar het motief van de moord. Eén van de pistes is een zwendel met gestolen waardepapieren. Het proces over deze zaak, waarin Taxquet en Di Mauro betrokken zijn, zal op 10 maart beginnen. Samen met Alain Van der Biest zullen beiden ook vandaag in Luik voor de rechter verschijnen. Die zal in beroep een oordeel vellen over het wanbeheer op het kabinet van de gewezen minister.

Bron » Gazet van Antwerpen