Huiszoekingen bij ex-verdachte Bende van Nijvel

De cel-Jumet, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel leidt, voerde maandag in Quaregnon huiszoekingen uit bij een lid van de Bende van de Borinage. Michel Cocu, een ex-politieagent die als hoofd van deze bende werd afgeschilderd, dreigt de verantwoordelijken van de cel-Jumet te dagvaarden wegens lasterlijke aantijgingen. Dat zei Cocu’s advocaat Jean-Paul Moerman gisteren, na uitlatingen van Bende-onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix.

Onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix bracht de Bende van de Borinage op het einde van de jaren 80 voor het Bergense assisenhof. Zijn collega’s van Nijvel stopten de Bende van de Borinage als de daders van de eerste reeks Bende-aanslagen (tot 1983) in de gevangenis. Tijdens het assisenproces werden alle leden van de Bende van de Borinage vrijgesproken.

In gerechtelijke kringen bleef men er van overtuigd dat de Bende van de Borinage mogelijk als toeleverancier van wagens en wapens voor de Bende-doders werkte. Dit geldt ook voor Michel Cocu. Rechter Lacroix zei maandag dat hij niet uitsluit dat Cocu en consorten opnieuw door het gerecht aan de tand gevoeld worden. Dat zou wel voor andere feiten zijn, als diegene waarvoor zij al terechtstonden.

In dit onderzoek moeten de huiszoekingen in de clan-Becker in Quaregnon gezien worden. ‘Balou’ Becker maakt deel uit van een grote familie van schroothandelaars. Hij werd in de jaren 80 opgesloten, op verdenking van medeplichtigheid aan misdrijven, die aan de Bende van Nijvel worden toegeschreven. In het begin van de jaren 90 werd hij bij gebrek aan bewijzen door de raadkamer voor deze feiten buitenvervolging gesteld.

De huiszoekingen in drie villa’s van zijn familie kwamen er, nadat de cel-Jumet onder meer op basis van robotfoto’s van potentiële Bende-verdachten nieuwe getuigenissen opgetekend had. Een duizendtal tips zijn nagetrokken, ook op het terrein, onder meer door huiszoekingen. Vooralsnog leverde geen enkele onderzoeksdaad positieve resultaten op, ook de indrukwekkende reeks DNA-analyses niet.

Bron » De Tijd

Weer interesse voor oude verdachte Bende-overval

Zo’n 60 politiemannen hebben maandagochtend een reek huiszoekingen uitgevoerd in het Henegouwse Quaregnon. Deze grootscheepse operatie paste in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Een aantal verwanten van de nomadenfamilie Becker zou ondervraagd zijn. In 1983 werd Robert ‘Baloo’ Becker al gearresteerd omdat men hem verdacht van deelname aan de overval op een textielbedrijf in Temse.

Het was maandagochtend ongeveer acht uur toen het gerecht van Charleroi zich aandiende bij de inwoners van enkele woningen aan de Chaussée de l’Espérence in de Henegouwse gemeente Quaregnon en het aanpalende gehucht La Bouverie. Daarbij is ook een helikopter van de rijkswacht ingezet. Deze operatie stond onder leiding van de magistraten Jean-Claude Lacroix en Jean-Paul Raynal uit Clarleroi. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Deze alsnog niet ontmaskerde bende zaaide midden jaren tachtig terreur in ons land. Daarbij kwamen 28 personen om het leven, voor het grote deel bezoekers van Delhaize-supermarkten.

Becker

Een aantal woningen, auto’s en zelf een aanhangwagen voor het vervoer van paarden is grondig uitgekamd. De eigenaars zijn ondervraagd. De hele operatie is omstreek 11 uur afgeblazen. Nadien zijn de resultaten vrijwel de hele namiddag achter gesloten deuren besproken. Het gerecht gaf achteraf geen commentaar. De redactie vernam dat een aantal ondervraagden verwant is met de nomadenfamilie Becker. Al in 1983 werd een lid van deze familie, Robert ‘Baloo’ Becker, gearresteerd op verdenking van deelname aan de overval op het textielbedrijf Wittock-Van Landeghem in Temse. Daarbij kwam één persoon
om het leven. Het gerecht stelde destijds ook vast dat deze Becker geen onbekende was van de Borains. Dat waren enkele scharrelaars uit de Borinage, eveneens verdacht van Bende-feiten.

Die Borains werden in 1986 door het gerecht vrijgesproken. Enkele weken geleden kwam overigens een van die Borains, Michel Cocu, opnieuw in de belangstelling. Hij zou verdwenen zijn. Maar eigenijk zat Cocu gewoon thuis.

Inmiddels heeft de directie van Delhaize klacht ingediend tegen de Brusselse zakenman Albert Mahieu. Veertien dagen geleden haalde Mahieu zwaar uit naar Delhaize. Volgens hem dient het motief van de overvallen van de Bende van Nijvel te worden gezocht in de banden van enkele Delhaize-directeurs met het Brusselse prostitutiemilieu en de oneerlijke zakelijke praktijken an de grootwarenhuisketen in de Verenigde Staten.

Bron » Gazet van Antwerpen | Jan Willems