Juridisch gevecht op proces-Cools naar climax

Het juridische gevecht voor het hof van assisen in Luik heeft gisteren een nieuw hoogtepunt bereikt. Julien Pierre, de advocaat van Richard Taxquet, wil assisenvoorzitter Henry-Paul Godin wraken omdat hij twijfelt aan diens objectiviteit. Het Hof van Cassatie spreekt zich wellicht vandaag over de zaak uit. Het proces tegen de vermeende opdrachtgevers van de moord op André Cools loopt door het verzoek opnieuw vertraging op.

Het proces-Cools ligt al sinds vorige week donderdag stil. Oorzaak was de afwezigheid wegens ziekte van de sleutelverdachte Pino Di Mauro. Gisterenochtend was Di Mauro voldoende hersteld en verscheen hij op het appel. De assisenzaak moest echter al na enkele uren weer worden stilgelegd, toen bleek dat de advocaat Julien Pierre een verzoek had ingediend om de voorzitter te vervangen.

Assisenvoorzitter Godin verloor maandag zijn geduld, toen hij een van de advocaten in de zaak opriep “niet langer de aap uit te hangen”. De voorzitter staat onder grote druk om het proces-Cools tot een goed einde te brengen.

Voor Julien Pierre was die laatste uitval de druppel die de emmer deed overlopen. Volgens de bekende strafpleiter kan voorzitter Godin het proces niet langer op een objectieve, onbevooroordeelde manier leiden.

Door zijn sarcastische opmerkingen heeft de voorzitter duidelijk gemaakt dat de gezondheidsklachten van de verdachten alleen een manoeuvre zouden zijn om het proces te vertragen.

Het Hof van Cassatie spreekt zich wellicht nog vandaag uit over het wrakingsverzoek. Het is niet de eerste keer dat een assisenvoorzitter tijdens een proces wordt vervangen. Dat overkwam Guy Wezel in 1993 tijdens het al even mediatieke proces tegen Patrick Haemers en zijn bendeleden.

De advocaat die het wrakingsverzoek indiende, Julien Pierre, is daarenboven niet aan zijn proefstuk. Als oud-advocaat van Marc Dutroux wist hij in 1998 rechter Jean-Marc Connerotte van Neufchâteau van het onderzoek te halen omdat hij deelnam aan een solidariteitsfeestje voor een van de slachtoffers. Cassatie sprak daarop zijn “spaghetti-arrest” uit.

Een vervanging van Godin zou een zware slag zijn, maar staat de voortzetting van het proces tegen de vijf overgebleven verdachten niet in de weg. Sinds het begin van het proces volgt een schaduwhof van drie magistraten, met een voorzitter (Luc Lambrecht) de debatten.

Bron » De Standaard