Dutroux ondervraagt speurders

Vanmiddag werd het verhoor voortgezet van de gerechtelijke speurders Michel Demoulin, Lucien Masson en Alain Wilvers. Ze gaven uitleg over de zowat 17.000 in beslag genomen voorwerpen uit de woningen van Marc Dutroux en Michelle Martin en het onderzoek naar de exacte data dat de verschillende beschuldigden elkaar voor het eerst hebben ontmoet.

Op vraag van de advocate van Michelle Martin, Sarah Pollet, schetsten de speurders ook het portret van een humeurige Dutroux tijdens het onderzoek. Vanmorgen had Dutroux een reeks vragen gesteld aan de gerechtelijke speurder Michel Demoulin.

Die was bij de start van het onderzoek in 1996 de vaste ondervrager van Dutroux. Assisenvoorzitter Stéphane Goux onderbrak Dutroux meermaals omdat hij niet akkoord was met de teneur van zijn vragen, die vaak arrogant overkwamen.

De vragen van Dutroux hadden voornamelijk betrekking op de opgraving van de lijken van An en Eefje in de loods van Bernard Weinstein in Jumet. Hij had zijn vragenlijst afgelopen nacht voorbereid, zo zei hij. Hij vroeg, om niet nader gepreciseerde gezondheidsreden, of hij ze zittend mocht stellen.

“Is het waar dat u mij een leugenaar genoemd hebt toen de speurders na lang zoeken nog niets gevonden hadden? Bestaat er een foto van de vordering van de werkzaamheden op dat moment?” Demoulin antwoordde zo goed als mogelijk zonder zich van streek te laten brengen. Toen het antwoord op een vraag hem niet beviel, zei Dutroux “dat was de vraag niet!”

Goux riep Dutroux meermaals tot de orde: “Uw vragen zijn niet pertinent genoeg. Ik zie niet waartoe ze leiden.” Dutroux antwoordde: “Het is moeilijk om die vragen ’s nachts op te stellen. Bovendien ben ik geen intellectueel.” Uiteindelijk onderbrak de voorzitter het vragenlijstje en zei hij aan Dutroux dat hij de rest van zijn vragen later zou kunnen stellen.

Hierna hernamen verschillende speurders hun uiteenzetting, onder meer met een gedetailleerd overzicht van de voedselvoorraad die ze vlak na de bevrijding van Sabine en Laetitia hadden teruggevonden in de kooi in Marcinelle. In de kooi lagen vooral veel conserven met vis, vlees, groente en fruit. Er was ook wat keukengerei. Een voedingsexpert besloot dat de voorraad beantwoordde aan de algemene voedingsnormen, behalve dat er weinig vezels en vitaminen in zaten.

Hierna ontstond nog een discussie over de conclusies van de voedingsexpert inzake de hoeveelheid drank die Julie en Melissa nodig zouden gehad hebben om in de kooi te kunnen overleven.

Bewakers van beschuldigden willen onherkenbaar in beeld

De politieagenten die de beschuldigden op het proces Dutroux begeleiden, vragen om onherkenbaar in beeld te worden gebracht op foto’s en videomateriaal. Dat heeft persmagistraat Nico Snelders vanmiddag meegedeeld. Snelders heeft het over het fotomoment elke morgen in de rechtszaal.

Bron » De Standaard