Zes kandidaten voor functie Koen Dassen

Na een naar verluidt ‘hopeloze zoektocht’ hebben zich zes kandidaten aangemeld om Koen Dassen op te volgen als chef van de staatsveiligheid. Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) maakte gisteren het aantal kandidaten bekend. Officieel blijft hun identiteit nog geheim.

Paul De Gryse, procureur van Brussel, bevestigt aan De Morgen zijn kandidatuur. “Ik heb me kandidaat gesteld, maar ik ben natuurlijk niet alleen. Het is een zeer boeiende job, al is het de laatste jaren wel een schietstoel”, verklaart De Gryse. Een andere naam die circuleert is die van Frank Camberlain, onderzoeksrechter in Antwerpen. Voor hij de overstap maakte naar het gerecht, werkte Camberlain als leraar en politieman.

Ook Michelle Coninsx wordt genoemd. Zij werkt in Den Haag bij Eurojust en was een concurrente van Dassen bij diens aanstelling. Coninsx is gespecialiseerd in luchtvaartveiligheid en terrorisme. Ze heeft een liberaal etiket, net als Edith Van den Brouck, die ook genoemd wordt als mogelijke opvolgster. Vroeger was ze substituut van Mechelen en nu voorzitster van de Hoge raad voor de Justitie. Ten slotte is er Paul Van Tighelt, veiligheidsadviseur bij minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en ‘iemand’ uit de administratie Ontwikkelingssamenwerking.

De voorkeur gaat waarschijnlijk naar een Nederlandstalig persoon, om het taalevenwicht te respecteren. “Wie het ook wordt, die persoon zal niet veel tijd hebben om zich in te werken”, zegt veiligheidsadviseur Claude Moniquet. “Dus zal hij of zij zeker al dossiers over veiligheid of terrorisme behandeld moeten hebben. De functie is wel niet ontzettend aantrekkelijk. De keuze voor een liberaal zou logisch zijn, maar het is niet zeker dat de liberalen in de volgende regering zullen zitten. De nieuwe chef staatsveiligheid kan dus niet helemaal zeker zijn dat hij vijf jaar lang zijn job kan behouden.”

Bron » De Morgen