Onkelinx vraagt vergoeding voor slachtoffers ontvoering VDB

Minister van Justitie Laurette Onkelinx heeft de Brusselse procureur-generaal gevraagd om alle mogelijke maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de slachtoffers van de ontvoering van Paul Vanden Boeynants kunnen worden vergoed. Dat heeft ze dinsdag in de bevoegde kamercommissie geantwoord op een vraag van Tony Van Parys (CD&V).

De Brusselse burgerlijke rechtbank wees onlangs enkele honderdduizenden euro toe aan de weduwe van Patrick Haemers, de leider van de bende die in 1989 ex-premier Paul Vanden Boeynants ontvoerde.

Het geld dat Denise Tyack krijgt, zou afkomstig kunnen zijn van het losgeld dat de familie Vanden Boeynants destijds betaalde. De rechtbank oordeelde echter dat dit niet kan worden bewezen, zodat De Post en de familie van de gewezen PSC-premier naast het geld grijpen.

Van Parys benadrukte dinsdag in de kamercommissie Justitie dat die beslissing niet strookt met het rechtvaardigheidsgevoel en dat iedereen geschokt is door de uitspraak. Hij vroeg Onkelinx of de sommen niet verbeurd kunnen worden verklaard, aangezien het om geld van illegale oorsprong gaat.

De PS-minister antwoordde dat ze over geen enkel injunctierecht beschikt inzake confiscatie of inbeslagnames. In elk geval is het volgens haar niet mogelijk om tussen te komen. Ze heeft naar eigen zeggen wel aan de Brusselse procureur-generaal gevraagd om de nodige initiatieven te nemen om de slachtoffers te kunnen vergoeden. De procureur-generaal moet de minister ook verslag uitbrengen over het dossier. Dat is nog niet gebeurd, luidde het.

Bron » De Morgen