Wapenwet wordt opnieuw soepeler

Oranje-blauw is akkoord om de wapenwet die paars invoerde opnieuw losser te maken. “Ja, we zijn het in principe akkoord dat die wet, die er snel-snel kwam na de racistische moorden in Antwerpen vorig jaar, opnieuw aangepast moet worden. We hebben samen een wetsvoorstel klaar”, zeggen CD&V/N-VA en Open VLD.

“Op dit ogenblik wordt het passief wapenbezit – dat zijn familiestukken, sierstukken, verzamelingen, … – veel te streng aangepakt. Als die wapens niet aangegeven worden, en men geen vergunning heeft, verkeren de eigenaars de facto in de illegaliteit. Dat is een gigantische schending van het eigendomsrecht”, zegt CD&V-kamerlid Liesbeth Van der Auwera. “Wij stellen nu voor om die wapens met een kleine ingreep onklaar te laten maken, zodat de verplichting niet meer geldt.”

“Verder is het absurd dat je voor elk wapen steeds om de vijf jaar een nieuwe vergunning moet aanvragen. Voor verzamelaars en sportschutters is dat echt een serieuze administratieve last en het kost bovendien 75euro per keer. Het is ook veel te veel administratie voor de politie en de provincie. Een levenslange vergunning, met geregeld controles, is een beter systeem.”

“Een laatste probleem zijn de schutterijverenigingen. Die volkssport werd de facto illegaal. Dat gaan we aanpassen”, zegt het CD&V-kamerlid. De MR wil in feite nog verder gaan dan CD&V en Open VLD. Ook de PS steunt het voorstel, SP.A/Spirit is hevig tegen.

Bron » De Standaard