Nieuwe wet in de maak voor Staatsveiligheid

Er is een nieuwe wet in de maak om de Staatsveiligheid meer slagkracht geven. “Maar er moet voldoende controle zijn op wat de Staatsveiligheid allemaal uitvoert”, vindt CD&V-senator Hugo Vandenberghe.

Zwaar onder vuur

De Staatsveiligheid ligt zwaar onder vuur omdat uitlekte dat de in Marokko opgepakte terreurverdachte Abdelkader Belliraj jarenlang als informant zou zijn betaald door de Belgische inlichtingendienst.

Te veel vrijheid

De vorige regering-Verhofstadt deed een poging om een wet op de Bijzondere Inlichtingenmethodes door het parlement te krijgen, waardoor de Staatsveiligheid de mogelijkheid zou krijgen om telefoons af te tappen, computers te hacken of zelf bepaalde misdrijven te begaan. De Senaat vond dat de veiligheidsdienst daardoor te veel vrijheid kreeg en blokkeerde de wet.

Privacy in gevaar

“Er waren onvoldoende mogelijkheden tot controle voorzien. De privacy was in gevaar”, zegt senator Hugo Vandenberghe. Hij schrijft nu aan een nieuw wetsvoorstel en wil dat het liefst nog lanceren voordat Verhofstadt III afzwaait.

Bron » De Morgen