885 haren uit kooi Dutroux worden geanalyseerd

De procureur-generaal van Luik zal vragen dat de dna-analyse wordt voortgezet van 885 haren die in 1996 werden verzameld in de kooi van Marc Dutroux in Marcinelle. Experten aangesteld door de kamer van inbeschuldigingstelling van Luik zijn immers van mening dat er geen argumenten zijn om dergelijke analyse als “nutteloos” te beschouwen.

Dat staat vandaag in La Libre Belgique. De kamer van inbeschuldigingstelling had in januari 2008 de experten van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie twee opdrachten gegeven. Ten eerste moesten ze de al geanalyseerde haren vergelijken met andere analyses in databanken en andere dossiers. Deze operatie is nog bezig.

De tweede vraag is uitgevoerd. “De kamer van inbeschuldigingstelling had gevraagd de argumenten na te gaan die doen vermoeden dat een nieuwe analyse van de haren nutteloos zou zijn. Het instituut zegt in een rapport dat er geen argumenten zijn om deze nutteloosheid te objectiveren”, zegt de Luikse procureur-generaal Cédric Visart de Bocarmé.

Niet alle 6.000 verzamelde haren zullen onderzocht worden, maar enkel de meest “pertinente”. Dat zijn er 885. Alvorens de operatie van start kan gaan, moet er eerst nog een evaluatie plaatsvinden en moet de kostprijs vastgelegd worden.

Bron » De Morgen