Gebruik van nepuniformen politie nu ook strafbaar

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) wil correctionele straffen voor het misbruik van politie-uniformen. Nu is het verhandelen of doorgeven van dergelijke uniformen al verboden, maar er staat geen straf op. Voor legeruniformen is dat al wel het geval.

De minister zei dit naar aanleiding van de gewelddadige overval van zondagavond in Schoten. Turtelboom stoomt een wetsontwerp klaar dat door het nieuwe parlement onmiddellijk behandeld kan worden.

Het aantal overvallen waarbij valse agenten nepuniformen gebruiken, is naar verluidt in twee jaar meer dan verdubbeld: van 13 in 2007 naar 30 in 2009. In 2008 waren er 23. Ook het aantal zogenaamde home-invasions neemt toe. Er zijn er nu zo’n 300 per jaar.

Het aantal tigerkidnappings daalde van 40 naar 6 per jaar. In het eerste geval gaat het om overvallen in private woningen waarbij de bewoners geconfronteerd worden met geweld, in het tweede geval komt er ontvoering bij. Tigerkidnapping viel vroeger vooral voor in banken en postkantoren. Die hebben ondertussen meer veiligheidsmaatregelen genomen.

Bron » De Morgen