Vakbonden Staatsveiligheid: “Eis geen hervorming van een dienst die je niet begrijpt”

De vakbonden van het personeel van de Veiligheid van de Staat vragen aan de beleidsmakers niet de gemakkelijke uitweg te kiezen door de hervorming te eisen van een dienst waarvan niemand de moeite doet om hem te begrijpen. Zo luidt het vandaag in een gemeenschappelijk communiqué: “De Staatsveiligheid is geen schimmige organisatie maar vervult haar opdrachten zoals die duidelijk door de wetgever zijn ingevuld en waarvan de uitvoering onder de permanente controle staat van het parlement.”

“Beweren dat de dienst autonoom zou werken in totale willekeur, is een leugen”, zeggen de vakbonden. “Vertrouwelijkheid is echter een van de prioriteiten van de burgerlijke inlichtingendienst. Daarom zoekt de Veiligheid van de Staat zelden de aandacht van de media en is zij karig in haar communicatie.”

De vakbonden wijzen erop dat het personeel regelmatig gecontroleerd wordt, zowel op professioneel vlak als privé, om de vertrouwelijkheid te garanderen die de wetgever en regering eisen. “De Staatsveiligheid en haar personeel zijn plichtbewust en de geschiedenis heeft reeds aangetoond dat de Veiligheid van de Staat een efficiënt hulpmiddel is in de strijd tegen zij die ons land of de Europese ruimte willen destabiliseren”, luidt het bij de vakbonden.

De vakbonden benadrukken nog dat de dienst lijdt aan een acuut gebrek aan middelen en het slachtoffer is van een gebrek aan beslissingen. “De huidige politiek van niet-benoemingen en het gebrek aan wilskracht om een tekst, die de modaliteiten van de promotie tot de bestuursfuncties regelt, op te stellen, toont duidelijk aan dat de autoriteiten niet geïnteresseerd zijn in de werking van onze dienst.”

Bron » De Morgen