Onrust bij personeel lokale posten Staatsveiligheid

Het personeel bij de lokale afdelingen van de Staatsveiligheid is ongerust over een vraag vanuit het kabinet van Justitie om te besparen bij de lokale afdelingen. Besparingsoverwegingen zouden tot het verminderen van het aantal lokale posten kunnen leiden, bevestigt de afgevaardigde voor vakbond Sypol.

De Veiligheid van de staat heeft haar hoofdkantoor in Brussel, maar heeft verspreid over het land acht lokale posten. Vanuit het kabinet van minister van Justitie Turtelboom kwam recent de vraag om over besparingsmogelijkheden na te denken.

“Concreet is de vraag gesteld om in het algemeen na te denken over de rationalisering van de provincieposten in het kader van de bezuinigingen”, zegt Anne-Marie Vansichen, afgevaardigde voor Sypol. “Het ligt dan binnen de verwachtingen dat er posten verschuiven of mogelijk wegvallen.”

Alarmbelprocedure

De denkoefening past volgens Vansichen in de huidige, lopende besprekingen tussen personeel, directie en kabinet na de opstart van een alarmbelprocedure door de bonden. Op 3 juni wordt daarbij onder meer het personeelsplan voor 2013 besproken.

“Er zijn in het verleden al wel eens zaken veranderd, zoals het verplaatsen van een post van Charleroi naar Namen, of het sluiten van de post in Leuven door de nabijheid van Brussel. Maar iedereen die met inlichtingen bezig is, weet dat we best op het terrein, in de provincie zouden moeten zijn en blijven. Maar de kwestie staat open en dat voedt speculatie bij het personeel”, aldus Vansichen.

Bij het kabinet van Justitie klinkt het dat er “permanent overleg is met de vakbonden, waarin er allerlei gedachtewisselingen plaatsvinden”.

Bron » De Morgen