Topman Staatsveiligheid trekt aan alarmbel: “Verdubbeling van personeel nodig”

De Belgische Staatsveiligheid heeft te weinig mensen en middelen om het werk naar behoren te kunnen doen. Vergelijkbare landen hebben veel meer middelen. Daarover heeft topman Jaak Raes zich beklaagd in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.

“Ik stel vast dat de Nederlandse dienst werkt met een budget van meer dan 200 miljoen. Wij hebben 50 miljoen. De Denen – een dienst actief in een toch perifere regio van Europa met een bevolking niet vergelijkbaar met België maar met Vlaanderen – beschikt over meer personeel dan wij”, verzuchtte Raes.

De baas van de Staatsveiligheid hoopt daarom op een verdubbeling van zijn personeel. “Dat is niet veel meer dan waar we echt nood aan hebben om te kunnen werken. Ik durf dat te vragen, ja.” Hij wil ook meergeld voor ICT en werkingsmiddelen.

Raes maakt zich ook zorgen over de opvolging van geradicaliseerde mensen die na hun straf de gevangenis verlaten. Hij stelt voor dat de Staatsveiligheid informatie zou kunnen doorspelen aan het lokale niveau.

Bron » VRT Nieuws