Parlementaire enquête naar moord op Aldo Moro

De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden begint een parlementaire enquête naar de moord op ex-premier Aldo Moro. Aanleiding zijn nieuwe aanwijzingen dat de dood van de christendemocraat in 1978 had kunnen worden vermeden.

Er zijn al decennia complottheorieën dat sommige politici de ontvoerde Moro niet uit handen van de Rode Brigades wilden redden, omdat het hun beter uitkwam dat hij van het politieke toneel verdween. Zo wilde Moro een bondgenootschap met de Italiaanse Communistische Partij (PCI) aangaan, maar die zag het niet zitten dat Moro’s onlangs overleden partijgenoot Giulio Andreotti een machtige rol zou houden.

Ook waren de VS fel gekant tegen regeringsdeelname van communisten in een NAVO-land. De onderzoeksjournalist Carmine Pecorelli die hierover schreef, werd in 1979 eveneens vermoord. Er is zeer brede steun voor de enquête van alle grote politieke partijen in de Kamer, aldus de krant la Repubblica maandag.

Het Openbaar Ministerie in Rome maakte in juli al bekend dat het een nieuw onderzoek is begonnen naar de Moro-affaire, een van de meest spraakmakende moordzaken uit de tijd van de Koude Oorlog. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Francesco Cossiga zou volgens nieuwe getuigenissen al op de vindplaats van het lijk van Moro zijn geweest toen die nog niet officieel bekend was.

Bron » Volkskrant

Politie wil karpers naar lijken laten speuren

Over enkele jaren wordt het wellicht mogelijk met zenders uitgeruste karpers te laten zoeken naar in zoetwater verdwenen lichamen. De Luikse universiteit experimenteert nu alvast met karpers die gewend worden aan lijkgeuren van varkenskadavers. Dat honden en varkens speurneuzen hebben weet iedereen. En sinds enkele jaren snuffelen ratten, volgens een procedé van de Universiteit Antwerpen, wereldwijd naar springstoffen. Maar (stomme) vissen?

“Toch wel”, beaamt vice-rector Eric Haubruge van de faculteit Agrobiologie van Gembloers. Haubruge was tussenpersoon tussen de dienst Gedragsbiologie van prof Pascal Poncin (Luik) en het Disaster Victim Identification Team (DVI) van de federale politie. “Daar was een van de duikers begonnen om in een eenvoudig aquariumbakje goudvissen gewoon maken aan lijkgeuren.” Van het een kwam het ander; fondsen werden gevonden en prof Poncin ging met zijn team aan de slag.

Al vrij snel bleek dat karpers de ideale vissen waren om in troebel, vervuild of koud water ingezet te worden. Karpers zijn immers zeer sterk en soepel. “De eerste studies zijn inmiddels door doctoraatsstudenten verricht in aquaria. Nu moet het gebeuren in open water”, weet prof Haubruge.

“Inmiddels zijn er al meer dan dan duizend verschillende lijkgeuren gedecteerd. In het onderzoek wordt gewerkt met resten van varkens maar moleculair liggen de geuren daarvan zeer dicht bij menselijke. Wat we ook al onder de knie hebben is vissen uit te rusten met een zendertje. Nu komt het er op aan hen gewoon te maken aan de juiste geuren.” Zowel Poncin als Haubruge verwachten “binnen vier tot vijf jaar” resultaten. “Hoedanook zullen we heel wat geleerd hebben. Ik ben optimist”, zegt Poncin.

Bron » Gazet van Antwerpen