Justitie beheert 472 miljoen euro in totale chaos

De inbeslagnamedienst van Justitie heeft al een half miljard euro op zijn rekening, maar tast in het duister wat er met 20.000 zaken – ruim de helft van alle zaken – moet gebeuren. Dat bericht De Tijd vandaag.

In april ging magistraat Théo Jacobs aan de slag als directeur van het Centraal Orgaan voor Inbeslagneming en Verbeurdverklaring (COIV). Dat beheert alle gelden, bankrekeningen, wapens, diamanten en dergelijke meer die politie en magistraten over heel België in beslag nemen tijdens onderzoeken naar criminelen.

Het COIV bestaat al elf jaar, maar Jacobs luidt nu in De Tijd, in zijn eerste interview als COIV-directeur, de alarmbel over de ongelooflijke Kafka bij de dienst.

“Er staat 473 miljoen euro op de rekeningen van het COIV”, zegt Jacobs. “Dat is vooral cash geld dat justitie en politie ooit in beslag hebben genomen. Dat is een gigantisch bedrag, maar het wordt in de grootst mogelijke chaos beheerd: met 38 medewerkers zijn we zwaar onderbemand. Ook onze organisatie is nog inefficiënt.”

“We hebben 40.000 inbeslagnamedossiers”, voegt hij eraan toe. “Van ruim 20.000 zaken weten we niet wat er mee moet gebeuren. Dat zijn openstaande zaken uit de periode 2004-2011, goed voor ettelijke miljoenen euro’s.”

Bron » De Morgen