Bende van Nijvel

De Belgische jaren van lood.

Bende van Nijvel

Voormalig FN-voorzitter veroordeeld tot boete van 38.500 euro

Daniel Féret, de voormalige voorzitter van het Belgische Front National (FN), een extreem-rechtse partij die ondertussen is opgedoekt, is maandag door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot een boete van 38.500 euro voor vervalsing, valsheid in geschrifte en misbruik van sociale goederen.

Hij werd ook veroordeeld tot een verbeurdverklaring van 75.000 euro, geld dat de vervalsing, valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen hem opleverde tussen 1989 en 2007.

De rechtbank achtte maandag ook de partner van Féret, Audrey Rorive, schuldig aan misbruik van sociale goederen en witwassing. Ze kreeg opschorting van straf, maar moet ook een verbeurdverklaring van 3.000 euro ophoesten.

Féret en zijn partner zouden tussen 1989 en 2007 geld van FN gebruikt hebben voor persoonlijke doeleinden, onder ander om een villa en fotomateriaal te kopen.

Bron » De Morgen

Nabestaanden herdenken samen slachtoffers Bende van Nijvel

Nabestaanden van de slachtoffers van de overval op de Delhaize-supermarkt in 1985, kwamen voor het eerst samen sinds de regering besliste om de verjaringstermijn met tien jaar te schorten.

De familieleden reageerden gisteren, precies 29 jaar na de bloedige overval door de Bende van Nijvel, tijdens de jaarlijkse herdenking met een dubbel gevoel. De bloedige schietpartij kostte acht mensen het leven, tal van anderen raakten gewond. Op de jaarlijkse herdenking op het kerkhof van Aalst waren tal van nabestaanden, politici, afgevaardigden van Delhaize, politie- en brandweermannen aanwezig.

Op 10 november 2015 zou de zaak verjaren. Maar door de beslissing van de regering, krijgen speurders tien jaar extra de tijd. “Het gevoel dat wij hierbij hebben, is heel dubbel”, zegt een jongeman wiens vader door de Bende werd doodgeschoten bij de overval op de Delhaize in Eigenbrakel. “Gaan ze na dertig jaar de daders nu plots wel vinden? Wellicht zijn er al een aantal overleden. Mijn voornaamste vrees is dat er niemand zal spreken voor de verjaringstermijn om is.”

Eenzelfde idee heerst bij Nathalie Palsterman, de oudste dochter van Jan Palsterman die bij de Delhaize-raid in Aalst het leven liet. “Enerzijds denk ik: laat ons dit gewoon afsluiten. Anderzijds: een verlenging kan zinvol zijn, tenminste als ook de dna-wetgeving wordt aangepast waardoor ook van mogelijke verdachten vingerafdrukken gevraagd kunnen worden.”

“Ik heb weinig hoop dat dit ooit opgelost geraakt”, zegt David Van de Steen, wiens ouders en zusje werden gedood die dag in 1985. “Zo’n termijnverlenging is wel goed voor de gemoedstoestand omdat het ondraaglijk is om te leven met de gedachte dat zaken waarbij mensen zinloos vermoord worden, ongestraft worden gelaten.”

Bron » Het Nieuwsblad

Menu