“Werklast rechtbanken verminderen en minder hard besparen”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) erkent de problemen bij de rechtbanken en hoven door het nijpende personeelstekort. In De ochtend op Radio 1 kon hij geen mirakeloplossingen beloven, maar de minister probeert wel de grootste noden op korte en lange termijn te lenigen.

“Het zou erg zijn als ik er na vier maanden als minister van Justitie nog van zou schrikken”, reageerde de minister op het nieuws dat er een tekort van 180 personeelsleden is bij de rechtbanken in Vlaanderen en Brussel.

Dat tekort is deels te wijten aan krappe personeelskaders. “Die bepalen hoeveel gerechtspersoneel een bepaalde rechtbank, hof of ministerie nodig heeft”, legt Geens uit. De minister geeft toe dat die kaders wellicht niet meer aangepast zijn aan de noden van de tijd.

“Daarom gaan wij over een jaar of twee overstappen naar budgetten in plaats van personeelskaders. Daardoor zullen de hoven, rechtbanken en het openbaar ministerie zelf binnen hun budgetten kunnen zeggen hoeveel mensen zij willen aantrekken.”

Tot die verschuiving plaatsvindt, moeten de rechtbanken zich nog behelpen, beseft ook Geens, “en daarover praat ik bijna dagelijks met de verschillende hoven, rechtbanken en het OM, om de ergste noden te lenigen binnen ons strakke budgettaire kader”.

En de situatie wordt er niet beter op, integendeel, want in het regeerakkoord staat dat de minister de komende jaren moet besparen. Op korte termijn vindt Geens dat te zwaar. Daarom zal hij er bij de begrotingscontrole voor pleiten om het lineaire besparingen van vier procent te laten dalen.

Bovendien wil de minister de werklast verlagen door drie nieuwe wetten. Die moeten een aantal taken minder routineus te maken, de rechtbanken uitrusten met betere informatica en het aantal cassatieberoepen verminderen.

Door deze ingrepen op korte termijn denkt de minister “dat we al een heel eind komen” totdat de kaders door budgetten worden vervangen. “Ik ben er gerust in dat we die uitdaging samen aankunnen.”

Bron » VRT Nieuws