“In de jaren ’80 moesten we zelfs een wapen dragen om te gaan winkelen in de supermarkt”

Guido Van Wymersch, korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, vindt het niet meer dan logisch dat agenten binnenkort hun dienstwapen mogen meenemen naar huis. Dat heeft hij gezegd in het radioprogramma De wereld vandaag.

Van Wymersch zat gisteren en vandaag mee aan de tafel bij de onderhandelingen met de minister van Binnenlandse Zaken, over extra veiligheidsmaatregelen voor de politie. Hij zat daar niet alleen als korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, maar ook als voorzitter van de Vaste Commissie Lokale Politie.

Dienstwapen mee naar huis

Eén van de resultaten van de onderhandelingen is dat het in de toekomst de minister is die zal beslissen of agenten al dan niet hun dienstwapen mogen meenemen naar huis. Een goede zaak vindt Van Wymersch.

“Nu worden zulke beslissingen per politiezone genomen omdat niet alle zones dezelfde middelen en problemen hebben. Als straks de minister het zegt, dan is het een duidelijke richtlijn en een noodzakelijke maatregel.” Van Wymersch vraagt wel dat de korpchefs indien nodig beperkingen kunnen opleggen.

24 uur per dag gewapend

Ook de mogelijk om agenten toe te laten het dienstwapen 24 uur per dag te dragen, juicht Van Wymersch toe. “Die mensen zijn daarvoor opgeleid en zijn ook 24 uur per dag politieman of -vrouw. In de jaren 80 werden we zelfs verondersteld om gewapend te gaan winkelen in sommige supermarkten, omdat ze geviseerd werden door de Bende van Nijvel.”

De Brusselse korpschef geeft toe dat politieagenten, net als andere mensen, vatbaar zijn voor psychische problemen. Maar hij vreest niet voor het gebruik van het dienstwapen voor zelfdoding. “In het verleden hebben we daarmee te maken gehad. Die periode zijn we nu door. Er bestaan middelen om zulke problemen op een constructieve manier op te lossen. Korpschefs spelen hier een belangrijke rol in.”

Zwaardere wapens en munitie

Van Wymersch is tot slot ook voorstander van het gebruik van zwaardere wapens en munitie. “Vandaag hebben we met onze wapens weinig verhaal als we voor tegenstanders staan met kalasjnikovs. Dit is een heel moeilijke periode. We moeten ons aanpassen aan de situatie.”

Bron » VRT Nieuws