Brandstichting in Nationaal Instituut voor Criminalistiek in Brussel

Vannacht is er aan het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek in Neder-Over-Heembeek een “criminele brand gesticht”. Een auto drong iets na 2 uur de site binnen. “Het gaat duidelijk om kwaad opzet”, zegt de Brusselse brandweer. Volgens het parket wijst niets in de richting van terrorisme, maar wordt de piste wel onderzocht.

Vannacht is er om 2.15 uur een explosie gebeurd aan het instituut. Op het moment van de feiten was er niemand aanwezig en er vielen geen gewonden. Een of meerdere mensen drongen het domein van het instituut binnen met een auto. Er ontstond een felle brand in het instituut.

Het parket bevestigt dat er een explosie heeft plaatsgevonden. “De oorzaak wordt nog onderzocht. Er zou sprake zijn van een wagen die het terrein is binnengedrongen en daar tot ontploffing is gebracht, maar dat moet nog allemaal bevestigd worden”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman.

De Vilvoordsesteenweg is afgesloten voor het verkeer en er werd een veiligheidszone ingesteld. De brandweer is nog ter plaatse, samen met de technische en wetenschappelijke politie. Een uitgebrande auto is te zien binnen de perimeter.

Kwaad opzet

Woordvoerder Pierre Meys van de Brusselse brandweer meldt dat twee brandweerploegen ter plaatse werden gestuurd om het vuur te bestrijden. De schade aan het gebouw zou aanzienlijk zijn.

“Het gaat duidelijk om kwaad opzet”, aldus de brandweerwoordvoerder. Op dit moment is de brandweer aan het nablussen. Door de schade kan het gebouw voorlopig niet betreden worden.

Het Brusselse parket wil voorlopig enkel bevestigingen dat er een ontploffing heeft plaatsgevonden, en dat het onderzoek aan de gang is. “Het NICC heeft heel wat belangrijke informatie, maar voorlopig hebben we geen enkele aanwijzing die wijst in de richting van terrorisme”, zegt Ine Van Wymersch aan VRT. “Het is voorbarig om die piste naar voor te schuiven, maar ze wordt wel onderzocht.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt op Twitter dat er een criminele brand plaatsvond. “Het parket van Brussel onderzoekt dit, verder zijn er nog geen conclusies te trekken”, zegt hij.

Federale instelling

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie of kortweg het NICC is een federale wetenschappelijke instelling binnen de FOD Justitie. Op vraag van de gerechtelijke overheden verricht het instituut onafhankelijk onderzoek. Het identificeert en analyseert sporen van verdachten en helpt zo daders van misdrijven op te sporen en bewijslast op te bouwen.

Daarnaast onderzoekt het hoe het strafrechtelijk systeem functioneert en verbeterd kan worden.

Bron » De Morgen