Magneetvissers hoopten op beloning van Delhaize: ‘we zijn wel twintig tot dertig keer teruggegaan’

De jongeren die de speurders naar de Bende van Nijvel nieuw materiaal hebben bezorgd, vertellen voor het eerst zelf over hun merkwaardige vondst. ‘Toen we de eerste revolver boven haalden, zijn we verder blijven zoeken.’

Drie jongemannen deden dit voorjaar een unieke vondst in het kanaal Brussel-Charleroi waar ze met een ‘vismagneet’ stonden te hengelen naar metalen voorwerpen. Op de plaats waar in 1986 al werd gezocht naar materiële sporen van de Bende van Nijvel haalden ze twee dozen boven waarop Rijkswacht/gendarmerie geschreven stond, gevuld met munitiepatronen en enkele wapens.

‘Toen we begonnen met magneetvissen, haalden we eerst alleen fietsen boven. Toen we de eerste revolver boven haalden, zijn we verder blijven zoeken’, vertelt een van de jongeren aan VTM Nieuws. Anoniem, omdat hij toch wat schrik heeft voor de gevolgen. ‘We zijn wel twintig of dertig keer met een bootje het kanaal op gegaan, telkens een paar uur. Na de revolver vonden we de eerste kist, de zak en dan ook nog de andere kist.’

De jongeren bewaarden het materiaal in hun tuinhuis alvorens ze enkele dagen geleden naar de speurders stapten. ‘Dat was misschien niet slim, misschien waren we beter meteen naar de politie gestapt. Maar we waren van plan om naar de politie te stappen als we alles hadden. We hoopten ook op de premie van 250.000 euro van Delhaize voor de gouden tip.’

Volgens de jongeren is het materiaal nog in goede staat, maar het is nog niet duidelijk of de wapens ook effectief aan de overvallen van de Bende van Nijvel kunnen worden gelinkt. ‘De analyse is bezig, de resultaten worden zo snel mogelijk verwacht’, zei Ignacio de la Serna, de procureur-generaal van Bergen, vandaag in De Standaard.

Bron » De Standaard