Jongeren vinden wapencache Bende van Nijvel

Een vriendengroep van drie jongemannen tussen de 18 en 20 jaar oud hebben een verzameling wapens kunnen opvissen in een private zoektocht naar de Bende van Nijvel in het kanaal Brussel-Charleroi. Dit zonder tip. “We waren van plan om naar de politie te stappen zodra we álles van de Bende hadden bovengehaald”, vertelt een van de jongemannen aan Het Laatste Nieuws. Echter, volgens nieuwe informatie blijkt de vondst geen verband te houden met de Bende Van Nijvel.

De jongeren wilden de wapencache – met twee Rijkswachtkisten (!) aan 9mm-munitie, een riotgun en een revolver – pas aangeven wanneer ze alles verzameld hadden, teneinde de openstaande beloning voor tips uitgereikt door Delhaize te kunnen innen. De groep jongemannen gelooft immers dat er nog wapens te vinden zijn in het kanaal. Echter, de recente onthullingen in het dossier van de Bende van Nijvel spoorden de jongelingen aan om naar de politie te trekken met hun vondst. Vermoed wordt (maar niet bevestigd) dat het gaat om een deel van het wapenarsenaal van de Bende van Nijvel.

“Eerlijk: we zijn bang”

De autoriteiten willen de link tussen de Bende Van Nijvel en de wapenvondst van de jongelingen (nog) niet bevestigen, maar alles wijst erop dat het wel degelijk gaat om een deel van het wapenarsenaal van de misdaadbende die in de jaren ’80 België terroriseerde. De jongeren zijn een vijftal maanden geleden beginnen vissen in het kanaal Brussel-Charleroi rond de plaats waar rechercheurs reeds wapens en een kogelwerend vest vonden in 1986. Met een rubberbootje en een sterke magneet gingen de jongens op zoek.

“Op dag één hing er al een revolver aan onze magneet. En de spullen bleven maar komen”, zo licht een van de jongeren – die allen anoniem wensen te blijven – toe aan Het Laatste Nieuws. Ze visten twee munitiekisten van de Rijkswacht op en een riotgun. Dit bovenop de reeds vermelde revolver. “We wilden eerst álles van de bodem halen – want volgens ons ligt er nog veel meer – en daarna de politie inlichten. In de hoop dat we dan die beloning zouden krijgen”.

De drie jongens zijn vrienden uit het Pajottenland. De jongste is 18 jaren oud, de oudste 20. Echter, meer wouden de jongelingen niet vertellen aan Het Laatste Nieuws. “Eerlijk: we zijn bang”. Het nieuws van de afgelopen dagen en de sterke vermoedens van manipulatie in het dossier joegen de jongeren schrik aan. “Wie weet tot wat die gasten in staat zijn? Daarom, alstublieft: verzwijg onze namen”.

“Deze wapens kunnen van de Bende zijn”

Omwille van de sterke media-aandacht rond het dossier van de Bende van Nijvel de afgelopen dagen vonden de jongelingen het nodig om hun vondst aan de autoriteiten over te dragen. Procureur-generaal Christian De Valkeneer heeft reeds zijn dank uitgesproken ten aanzien van het drietal. Men onderzoekt nu of en wat de wapens te maken hebben met de Bende. De wapenkisten bevatten immers serienummers die men kan traceren. gevonden revolver toont dan weer een gelijkenis met een van de revolvers die gestolen zijn bij de ’82-overval op Wapenhandel Dekaise in Waver.

“Deze wapens kunnen [inderdaad] van de Bende zijn”, aldus De Valkeneer. De kans op bruikbaar DNA is volgens de procureur-generaal echter “zeer klein”. Dat de jongeren met amateuristisch materiaal en zonder forensische opleiding een heleboel munitie en wapens konden bovenhalen is opvallend. Dit niet alleen omwille van de voor de hand liggende redenen. Er werd immers ook al door professonele speurders gezocht rond dezelfde plaats.

In 1986 werd 1,8 kilometer ten noorden van het Hellend Vlak van Ronquières de buit van de overval in Aalst in 1985, een kogelvrij vest en 5 wapens gevonden. Gisteren werd door duikers nogmaals gezocht op de plek waar de jongeren wapens en munitie opvisten. Dit onder onder de brug over het kanaal bij Virginal-Samme. De zoektocht leverde geen vruchten op. Voorlopig plant men geen nieuwe zoekacties in het kanaal Brussel-Charleroi.

Bron » Het Laatste Nieuws