Ex-rijkswachter: “Ik heb slapeloze nachten gehad omdat Chris B. een vriend was”

In Aalst zijn verschillende oud-rijkswachters samengekomen om hun hart te luchten na de onthullingen van de voorbije weken over de Bende van Nijvel. Ook deze gepensioneerde rijkswachter: “Ik heb slapeloze nachten gehad omdat Chris B. een vriend was van mij.”

“Ik ben veertig jaar bij de rijkswacht geweest, ik heb veertig jaar mijn werk gedaan. Ik kan alleen maar hopen dat ook anderen naar eer en geweten gewerkt hebben. Maar ik heb het er heel moeilijk mee.” Deze gepensioneerde rijkswachter heeft twintig jaar samengewerkt met Chris B. Hij was vanmiddag in de stad Aalst op de vierde bijeenkomst voor ex-rijkswachters en ex-BOB’ers na de nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

“Ik heb slapeloze nachten gehad omdat Chris B. een vriend was van mij. We hebben samen veel uren plezier gehad en gelachen. En zo zijn er heel wat collega’s die over hem zullen spreken. Hij was zoals iedereen.” Enkele weken geleden raakte bekend dat Chris B., een voormalig rijkswachter, bekend heeft iets met de Bende te maken te hebben. Donderdag is het 32 jaar geleden dat de Bende van Nijvel haar laatste en bloedigste overval pleegde, op de Delhaize in Aalst.

Focus: niet het onderzoek, wel de slachtoffers

De bedoeling van vandaag was niet om het te hebben over het onderzoek, wel om de oud-rijkswachters een kans te geven hun hart te luchten. “Toen de Bende destijds actief was, was er weinig aandacht voor de slachtoffers”, zegt korpschef Jürgen D’Haene. “Als er nu vroegere collega’s tekenen vertonen van posttraumatische stress, is het goed om samen met maatschappelijke werkers en psychologen dit probleem aan te pakken.”

Volgens de burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese, had de bijeenkomst haar positieve effecten. “De meesten zijn blij dat ze hun verhaal eens hebben kunnen doen en het ook hebben kunnen delen met collega’s. Dat creëert een gevoel van verbondenheid.”

En dat getuigen ook de oud-rijkswachters zelf. “Het doet deugd om erover te praten”, zegt een man die 23 jaar op pensioen is. “Vroeger hadden we geen bijstand. We moesten alles zelf verwerken. Maar ondanks alles zit ik wel nog met veel vragen.”

Bron » VRT Nieuws