Parlement ontsnapt niet aan schaduw Di Rupo

In de kamercommissie Justitie waren alle partijen, behalve de Franstalige socialisten, het er gistermorgen over eens om ‘eerstdaags’ te beginnen met het uitwerken van een regeling voor de spijtoptanten. Maar de schaduw van PS-voorzitter Di Rupo is blijkbaar erg lang, want in de namiddag trok commissievoorzitter Fred Erdman discreet aan de handrem.

Onmiddellijk na de herfstvakantie zal de kamercommissie Justitie een tijdschema opstellen voor alle teksten die dringend besproken moeten worden. Die afspraak bezorgt de regeringspartijen wat manoeuvreerruimte en moet beletten dat het granieten veto van PS-voorzitter Elio Di Rupo de paars-groene meerderheid in verlegenheid brengt.

Een voorstel van Tony Van Parys (CD&V) en Geert Bourgeois (NVA) om ’s maandags in extra zittingen bijeen te komen of eventueel een weekend uit te trekken voor de bespreking van een regeling voor spijtoptanten – die in ruil voor strafvermindering of andere voordelen bereid zijn het gerecht informatie te verschaffen – werd door de immer minzame Fred Erdman (SP.A) rustig, maar beslist van tafel geborsteld.

“We moeten het algemene plaatje bekijken en alle urgenties in ogenschouw nemen”, zei Erdman. Voor hem zei Hugo Coveliers, fractieleider van de VLD, dat hij er geen bezwaar tegen heeft dat het pentiti-voorstel ‘eerstdaags’ op tafel komt, maar dat ook de bijzondere politietechnieken en de foutloze echtscheiding dringend aangepakt moeten worden.

Uit het niets dook ook Géraldine Pelzer van Ecolo op die kwam vertellen dat men tijdens de ochtendzitting misschien toch iets te vlug van stapel was gelopen. Haar Agalev-collega Fauzaya Talhaoui zei toen onder meer dat de groenen zich helemaal niet verzetten tegen een regeling voor de spijtoptanten, als die het resultaat is van een grondige discussie. De ochtendzitting leverde een allen-tegen-de-PS-beeld op.

Achtereenvolgens ex-minister van Justitie Tony Van Parys, Geert Bourgeois, Bart Laeremans (Vlaams Blok), Jacqueline Herzet (PRL), Hugo Coveliers en Fauzaya Talhaoui uitten – al dan niet scherpe – kritiek op de houding van Di Rupo. Minister Verwilghen kon een thuiswedstrijd spelen. In zijn uitvoerig antwoord onderstreepte hij dat in het regeerakkoord staat dat de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissies moeten worden uitgevoerd, dat zijn voorstel bijzonder evenwichtig is, dat het voor advies is bezorgd aan de Raad van Europa, maar dat een pentiti-regeling ook niet beschouwd moet worden als een deus ex machina die een oplossing biedt voor alle vastgelopen dossiers. “Het biedt de speurders een middel in een hiärarchie van wapens”, zei de bewindsman.

Verwilghen sprak ook tegen dat er een kandidaat-spijtoptant is in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. De Bergense advocaat-generaal Claude Michaux, die het Bende-onderzoek leidt, zegt me dat er geen verklikker klaar staat, zei de minister. Michaux is wel gewonnen voor een spijtoptantenregeling omdat hij hoopt dat die alsnog voor een doorbraak in het Bende-dossier kan zorgen.

Minister Verwilghen zei dat Di Rupo elk gesprek over zijn voorstel uit de weg gaat. “Een hallucinante situatie”, volgens Van Parys. Als ‘democraat in hart en nieren’ verzekerde Verwilghen de commissieleden zijn ‘steun te verlenen’ aan een initiatief van het parlement. “Ik heb er geen bezwaar tegen dat u uw ontwerptekst indient als amendement op ons voorstel zodat we meteen over alle teksten beschikken”, zei Tony Van Parys. “Collega’s”, zei de CD&V’er nog, “dit is de kans om het parlementair initiatief te laten heersen en Di Rupo te isoleren”.

“La réponse est donc non”, klonk de afgemeten tussenkomst van PS-kamerlid Thierry Giet. Hij zei ‘geschandaliseerd’ te zijn door de verspreiding van ‘valse informatie’ over een niet-bestaande kandidaat-spijtoptant in het Bende-dossier. “De families van de slachtoffers worden misbruikt in een evidente poging tot manipulatie”, aldus Giet.

Bron » De Standaard

PS blijft gekant tegen regeling spijtoptanten

De Parti Socialiste (PS) blijft gekant tegen een wettelijke regeling voor spijtoptanten. De jongste onthullingen over een vermeende kroongetuige-spijtoptant in het Bende-onderzoek zijn een schandalig politiek manoeuvre, luidt het bij de PS. Tijdens een interpellatie over de spijtoptantenregeling in de kamercommissie Justitie bleek de PS de enige partij die niet van spijtoptanten wil weten. De oppositie blijft bereid om samen met de andere meerderheidspartijen een wisselmeerderheid te vormen.

De federale minister van Justitie, Marc Verwilghen (VLD), en PS-voorzitter Elio di Rupo bekvechten al maanden over de spijtoptanten. Minister Verwilghen maakt er een prioriteit van en Di Rupo houdt het ontwerp van wet tegen omdat hij vindt dat het niet de taak van de regering is om van België een verklikkersmaatschappij te maken.

Minister Verwilghen heeft gisteren in de kamercommissie Justitie gezegd dat hij er niet in slaagt Elio di Rupo over dit probleem te spreken. De minister wil aan Di Rupo duidelijk maken dat zijn vrees ongegrond is. In een poging Di Rupo toch te overhalen, heeft de minister een advies aan een college van experts van de Raad van Europa gevraagd. “Als wij zelf de regeling voor spijtoptanten niet uitwerken, zullen we door andere gedwongen worden”, zegt Marc Verwilghen.

De minister verwijst naar het EU-voorstel voor de strijd tegen terrorisme dat strafverminderingen verschaft aan spijtoptanten. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie moeten voor 7 december beslissen over dit voorstel. Dat hebben de de staats- en regeringsleiders van de EU vorige vrijdag in Gent beslist.

Regeling

De PS wuift de niet gelukte toenaderingspogingen van Marc Verwilghen weg. De minister moet in de ministerraad praten. Over het probleem heeft Di Rupo al meermaals gesproken met zijn VLD-collega Karel de Gucht. “Tijdens die gesprekken blijkt dat beide voorzitters begrip hebben voor elkaars standpunt”, zegt de woordvoerster van Elio di Rupo. Volgens de PS staat een regeling voor de spijtoptanten niet in het regeerakkoord.

Minister Verwilghen ziet dat anders. In de regeringsverklaring staat weliswaar geen letterlijke verwijzing naar de spijtoptanten, maar er staat wel dat de regering alle niet uitgevoerde aanbevelingen van de commissie georganiseerde misdaad in de Senaat en de Bende-commissie bis zal uitvoeren. Eén van die aanbevelingen is een regeling voor spijtoptanten.

Bij de PS is men helemaal niet te spreken over het politieke manoeuvre om het Bende-dossier als breekijzer te gebruiken om een doorbraak in het spijtoptantendossier te forceren. Zaterdag verscheen in de VUM-kranten een bericht dat een spijtoptant klaarstond om in het dossier van de Bende van Nijvel te getuigen. De Bergense advocaat-generaal Claude Michaux, die het onderzoek leidt, ontkende dinsdag in deze krant het bestaan van dergelijke kroongetuige.

“Het is schandalig en onaanvaardbaar dat dergelijke informatie in de media wordt gebracht”, zei PS-kamerlid Thierry Giet in de kamercommissie. Giet: “Ik kan moeilijk geloven dat het een poging tot manipulatie is om de wettelijke regeling toch door te drukken.”

Tijdens de kamercommissie bleek voorts dat de oppositiepartijen samen met de andere meerderheidspartijen een wetsvoorstel voor spijtoptanten van Tony van Parys (CD&V) en Geert Bourgeois (N-VA) willen bespreken. Dinsdagochtend waren alle partijen bereid dit probleem prioritair aan te pakken, maar in de namiddag was het enthousiasme al veel minder. De commissie beslist pas na de herfstvakantie of het dossier een prioritaire plaats krijgt op de agenda.

Bron » De Tijd