Meer getuigen over persoonlijkheid Dutroux en Martin

Vandaag is de zitting van het assisenhof van de provincie Luxemburg net als gisteren gewijd aan het moraliteitsonderzoek van Michelle Martin. Maar ook de persoonlijkheid van Marc Dutroux zal middels enkele getuigenverhoren ter sprake komen.

Drie medestudenten van Michelle Martin aan de normaalschool hebben vanmorgen voor het assisenhof beschreven hoe haar persoonlijkheid evolueerde toen ze op 21-jarige leeftijd kennis maakte met Marc Dutroux.

“Het was niet meer de Michelle die ik voordien kende”, legde één van de getuigen uit. “Ze vertelde als jonge moeder over de ontrouw van haar man en liet zich zelf op een uitstapje verleiden”, getuigde een oud-klasgenote.

Michelle Martin en Marc Dutroux ontmoetten elkaar in 1981. Vanaf 1983 woonden ze samen. Kennissen en buren van het koppel uit Goutroux, Manage, Marcinelle en Sars-la-Buissière worden vandaag eveneens in Aarlen verwacht.

Bijkomende getuigen

Het assisenhof gaat akkoord met de oproeping van twaalf nieuwe getuigen. Diverse partijen hadden het hof daar om gevraagd. Het assisenhof wees echter ook enkele getuigenverhoren af, zoals dat van twee journalisten die Michel Nihoul geïnterviewd hebben.

Onder de getuigen die wel opgeroepen worden bevindt zich een meisje dat in het gezelschap van Nihoul en Lelièvre een vliegtuigreis van Spanje naar België heeft gemaakt. Ze vond dat Nihoul zich toen bijzonder opdringerig gedroeg.

Verder zullen ook twee ex-rijkswachters worden opgeroepen, één van de cel-Verdwijningen en één officier die in augustus ’96 verschillende huiszoekingen van het onderzoek-Dutroux gecoördineerd heeft. De verdediging van Laetitia Delhez had om deze drie getuigen gevraagd.

Bron » De Standaard

Geen schuldgevoelens bij Dutroux voor verkrachtingen ’85

Marc Dutroux heeft geen schuldgevoelens voor de verkrachtingen die hij in 1985 pleegde en voelt zich het slachtoffer van justitie door zijn opsluiting hiervoor van 1986 tot 1992. Dat getuigden de directeurs van twee strafinstellingen waar Dutroux toen verbleef. Marc Dutroux slaagde er in de aalmoezenier te doen geloven dat hij onschuldig vastzat, stelde gevangenisdirecteur in Jamioulx Raymond Hens. Volgens de directeur wist Marc Dutroux welke invloed een aalmoezenier heeft bij de beslissing over voorwaardelijke invrijheidstelling.

Ook legde Raymond Hens uit dat Marc Dutroux niet was zoals de andere gedetineerden. Zo bedreigde hij de cipiers niet maar was hij het voorwerp van vele rapporten voor zijn wispelturigheid in het werk dat hij in de gevangenis mocht doen. Voorst beschreef hij dat Marc Dutroux het wel eens aan de stok kreeg met andere gedetineerden die aan het schoonmaken waren. “Dat ging om provocatie”, stelde Hens.

De gevangenisdirecteur van Bergen, waar Dutroux tot 1992 verbleef, zag geen greintje schuldgevoel bij Marc Dutroux. “Integendeel, hij had het gevoel onrechtvaardig te zijn behandeld door advocaten en magistraten. Hij ontkende ook maar iets te maken te hebben met de verkrachtingen en had het over afgedwongen bekentenissen”.

Daniel Leblond herinnert zich Marc Dutroux als een gedetineerde die voortdurend kloeg over bedreigingen, agressie van medegedetineerden, het gevangeniseten en zijn detentievoorwaarden. De gevangenisdirecteur stelde niet te hebben begrepen waarom Dutroux in voolopige vrijheid werd gesteld terwijl hij geen echt reïntegratieplan had.

Marc Dutroux kon tijdens zijn gevangenschap van 1989 tot 1992 Michelle Martin ontmoeten in de spreekkamer van de gevangenis. De agent die hen bij deze ontmoetingen surveilleerde stelde vast dat Michelle Martin daarbij praatte over haar familie terwijl Marc Dutroux het had over seks en zaken. “Hij sloeg daarbij op tafel. Marc Dutroux was de commandant. Hij voerde het woord, anderhalf uur lang. Ik ben geen psycholoog maar Michelle Martin had er geen belang bij om zich te verdedigen”, legde de getuige uit.

Bron » Gazet van Antwerpen