Bouhouche had nog contact met oude kompanen

Speurders van de onderzoekscel-Bende van Nijvel hebben dinsdagnamiddag in de woning van gangster Madani Bouhouche in de buurt van Foix in Zuid- Frankrijk onder meer een riot-gun zonder munitie gevonden. Ze lieten er ook diverse documenten in beslag nemen waaruit blijkt dat de man nog steeds contact had met zijn kompanen uit de jaren tachtig. Dat vernam Belga van Eddy Vos, één van de speurders ter plaatse.

Bij de huiszoeking, in bijzonder onherbergzaam gebied, waren talrijke hulp- en ordediensten betrokken. Er werden bijzondere middelen ingezet. Zo opende de ontmijningsdienst van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken de twee toegangsdeuren van de bijzonder rudimentaire woning van Bouhouche met explosieven, omdat de man bekend stond als een wapenfreak.

Volgens een eerste onderzoek zou het wapen, dat verstopt zat in een berging achter een bibliotheekkast, niet overeenstemmen met één van de wapens die gebruikt werden bij de aanslagen van de Bende van Nijvel in de jaren tachtig. Voor de speurders was de huiszoeking echter wel positief te noemen. De twee Belgische speurders werden in Zuid-Frankrijk bijgestaan door een 25-tal mensen van diverse hulpdiensten zoals de brandweer en de ontmijningsdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De woning van Bouhouche bevindt zich in een bijzonder onherbergzaam gebied op zo’n 650 meter hoogte in de Pyreneeën nabij de stad Foix. De laatste tientallen meter moesten de speurders te voet afleggen. Bij de huiszoekingen, in heel onherbergzaam gebied, waren talrijke hulp- en ordediensten betrokken.

Er werden bijzondere middelen ingezet. Zo opende de ontmijningsdienst van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken de twee toegangsdeuren van de bijzonder rudimentaire woning van Bouhouche met explosieven, omdat de man bekend stond als een wapenfreak. Volgens een eerste onderzoek zou het wapen, dat verstopt zat in een berging achter een bibliotheekkast, niet overeenstemmen met één van de wapens die gebruikt werden bij de aanslagen van de Bende van Nijvel in de jaren tachtig. Voor de speurders was de huiszoeking echter wel positief te noemen.

De twee Belgische speurders werden in Zuid-Frankrijk bijgestaan door een 25-tal mensen van diverse hulpdiensten zoals de brandweer en de ontmijningsdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De woning van Bouhouche bevindt zich in een bijzonder onherbergzaam gebied op zo’n 650 meter hoogte in de Pyreneeën nabij de stad Foix. De laatste tientallen meter moesten de speurders te voet afleggen.

Bouhouche bleek er in bijzonder rudimentaire omstandigheden te leven, in het gezelschap van een tiental aanvalshonden, die intussen reeds waren weggehaald. “Wij wisten dat hij daar zat, maar een huiszoeking was tot hiertoe niet opportuun”, zegt speurder Eddy Vos. Binnen vond men geen explosieven maar een riot-gun van voor 1987, een oude computer met talrijke diskettes, documenten van begin jaren tachtig waarin personen genoemd worden die ook in het onderzoeksdossier Bende van Nijvel voorkomen en ook talrijke recente documenten waaruit blijkt dat Bouhouche in een recent verleden nog contact had met zijn kompanen van weleer.

De speurders vonden ook een drietal gsm’s en rekeninguittreksels. Verder werd ook nog het voertuig van Bouhouche doorzocht en een vakantiehuisje, een gîte, die eigendom is van een persoon die eveneens vermeld wordt in het bendedossier. Daar werd niets bijzonders gevonden.

De huiszoekingen werden geconcentreerd op één dag. Woensdag en donderdag gaan de Belgische speurders in Frankrijk nog het telefoonverkeer en de bankverrichtingen van Bouhouche onderzoeken. Later zullen de inbeslaggenomen documenten nog nader onderzocht worden. Eddy Vos is alleszins bijzonder tevreden over de samenwerking met het Franse gerecht.

De speurders zijn ook geïnteresseerd in de manier waarop Bouhouche erin slaagde om in de bergen te overleven. De woning zelf werd aangekocht op naam van zijn ex-vriendin. Maar het is onduidelijk met welk geld Bouhouche overleefde sinds zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.

Madani Bouhouche was een ex-BOB’er, ex-gangster en ex-verdachte in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig talrijke bloedige aanslagen pleegde met talrijke dodelijke slachtoffers tot gevolg. Hij werd in 2000 in voorlopige vrijheid gesteld. Sindsdien leefde hij in de Franse Pyreneeën.

Eind november is hij er gestorven toen hij bomen aan het hakken was in het bos. Zijn lichaam werd pas dagen later gevonden. Onderzoekrechter Lacroix en de procureur des koning van Bergen, Claude Michaux, die belast zijn met het onderzoek naar de Bende van Nijvel, houden morgen een persconferentie.

Bron » Gazet van Antwerpen