Dewael noemt munitie-probleem kinderziekte

De gevaarlijke patronen moeten binnen enkele dagen opgehaald en vernietigd kunnen worden. In De Standaard van gisteren klaagde de politievakbond NSPV de gevaarlijke toestand in de politiekantoren aan. Door de nieuwe wapenwet wordt strenger opgetreden tegen bezitters van illegale of verboden wapens.

Om elke wapenbezitter de kans te geven zich aan de nieuwe wet aan te passen, werd een amnestieperiode ingevoerd tot 30 juni. Daardoor zamelt de politie al acht maanden verboden wapens en munitie in. Vooral de opslag van munitie leidt tot problemen. Die (vaak verouderde) kogels liggen nu in grote hoeveelheden in commissariaten die daar niet voor zijn uitgerust.

Tijdens het vragenuurtje in de federale kamer benadrukte Dirk Claes (CD&V) de ernst van het probleem. “In een klein commissariaat als Rotselaar ligt momenteel 160 kilogram aan ingeleverde munitiepatronen. 160 kilogram! En dat zit in een gewone kast”

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) benadrukte dat er maatschappelijke omstandigheden (de zaak Hans Van Themsche, red.) waren die maakten dat haast geboden was. “En het is normaal dat zo’n groot proces kampt met kinderziektes”, aldus de minister.

Hij zei ook dat het zijn verantwoordelijkheid niet is. “Defensie en Justitie hebben een contract met een Duits bedrijf voor de vernietiging. Dat heeft vertraging opgelopen. Maar binnen enkele dagen zou de munitie kunnen opgehaald worden.”

Dirk Claes betwijfelt dat dat zo snel kan gebeuren. “De commissariaten hebben alleszins nog altijd geen schrijven gekregen met de richtlijnen voor die ophaling”, zei de specialist politiezaken voor de CD&V.

Dewael zei voorts dat er geen noemenswaardige problemen zijn met de vernietiging van de ingeleverde wapens. Van de 62.000 afgestane wapens zou bijna de helft al vernietigd zijn.

Bron » De Standaard