Habran onverstaanbaar tijdens ondervraging

Vandaag stond in het proces-Habran de ondervraging van de verschillende beklaagden op het programma. De eerste beklaagde, Marcel Habran zelf, herhaalde dat hij ten onrechte beschuldigd wordt. Slechts weinig mensen konden zijn verklaring horen, als gevolg van problemen met de microfoon.

Het proces moest uiteindelijk opgeschort worden, zodat technici het euvel konden oplossen. Alle beschuldigden namen aan het begin van de zitting kort het woord. Assisenvoorzitter Marc Dewart wilde de verdachten daarmee de kans geven zich voor te stellen en het even over hun verleden te hebben. De bedoeling was dus niet om een volledig en gedetailleerd verhoor over de feiten af te nemen.

Marcel Habran kwam als achtste beklaagde aan de beurt. Hij herhaalde dat hij beschikte over een alibi voor de overval in Waremme en benadrukte dat hij ten onrechte werd beschuldigd. Habran gaf verder aan enkele van de aanwezige verdachten goed te kennen. Hij verwees daarbij naar Jean-Marie Geerts, Claude Kremer, Joël Schraenen en Thierry Dalem. Ook Popol Maréchal kende hij naar eigen zeggen goed.

Meerdere advocaten klaagden na de verhoren echter dat ze niet alles goed hadden verstaan. Voorzitter Dewart wilde het proces voortzetten, maar ook de leden van de jury bleken slechts de helft van de tussenkomsten van de beschuldigden te hebben begrepen. Daarop besliste de voorzitter om de verhoren te herbeginnen. Habran werd zelfs tot aan de getuigenbank uitgenodigd om correct verhoord te kunnen worden.

Bron » De Morgen