Vier wapens afgevuurd in Borgworm

Tijdens de overval op een geldtransport in Borgworm op 12 januari 1998 zijn vier wapens gebruikt. Ter plaatse werden 56 patroonhulzen gevonden van twee FAL-vuurwapens (Fusil Automatique Leger), 26 hulzen van een Kalachnikov AK 47 en één huls van een P90. Dat hebben de ballistische experts Denis en De Durpel verklaard tijdens hun getuigenis voor het Luikse hof van assisen.

Volgens de wapenexperts is de bestelwagen die het geldtransport uitvoerde, langs voren geraakt door 43 schoten, waarvan 12 schoten door de voorruit. De linkerkant van het voertuig werd geraakt door 17 kogels. Aan de achterkant waren er zes kogelinslagen.

“De Kalachnikov heeft uitsluitend gevuurd van binnenin de Chrysler”, stelden de experts. “Met de FAL-geweren werd vanuit de Chrysler gevuurd, maar ook terwijl rond de stilstaande bestelwagen gestapt werd. Bepaalde kogelhulzen die werden teruggevonden in Borgworm, konden gelinkt worden aan kogelhulzen die gevonden zijn na een overval die in 1996 gepleegd is in Dison”, luidde het.

Voor het hof kwam ook commissaris Jean Lesage getuigen. Hij had het onder meer over een van zijn tipgevers, Calogero Scerra, ook wel ‘Lilo’ genoemd. Scerra, die in de gevangenis van Lantin zat, was bereid om onthullingen te doen in ruil voor een aanpassing van zijn gevangenisregime.

Op 27 januari 1998, twee weken na de feiten, signaleerde Scerra dat hij drie van de vier daders kende en dat hij wist welke wapens gebruikt waren bij de overval in Borgworm. Volgens Scerra was de bende zich aan het voorbereiden op nieuwe feiten. De tipgever beweerde dat hij kon voorspellen wanneer de overval bij benadering zou plaatsvinden en wat het doelwit was.

In ruil voor zijn onthullingen vroeg Scerra dat hij opnieuw een gevangenisregime van halve vrijheid zou krijgen en dat zijn identiteit maar door drie personen gekend zou zijn. De daders van de overval hadden volgens hem namelijk zeer goede relaties in politiekringen. Lilo Scerra was tipgever van Jean Lesage sinds 1992 en werd ervan verdacht banden te hebben met het misdaadmilieu. Volgens Lesage was Scerra onder meer betrokken bij feiten van pooierschap en autozwendel.

Bron » De Morgen