“Hoorzitting activiteiten Staatsveiligheid uiterst noodzakelijk”

De N-VA herhaalt haar vraag naar een openbare hoorzitting over de activiteiten van de Staatsveiligheid. Na de “recente getuigenissen” – ex-Vlaams Belanger Bart Debie die vandaag verklaarde informant te zijn geweest – blijkt het volgens de oppositiepartij wel degelijk zo dat politici en parlementsleden gevolgd worden. Ze vraagt dat minister van Justitie Annemie Turtelboom en administrateur-generaal van de Staatsveiligheid Alain Winants uitleg geven.

Kamerlid Ben Weyts vroeg vorige week al om een openbare hoorzitting. “Publiek en parlement hebben het recht om minstens te weten welke regels en criteria de Staatsveiligheid hanteert bij de beslissing om politici en partijen te volgen, welke procedures er gelden, welke beschermingsmaatregelen er zijn, enzoverder”, legt Weyts nogmaals uit.

Ruim een week geleden lekte een vertrouwelijk rapport van de Staatsveiligheid uit waaruit blijkt dat de dienst reeds jaren politici screent en nagaat of en wanneer ze contact hebben met die organisaties. Een aantal politici werd bij naam genoemd. N-VA hoorde minister Turtelboom verklaren dat politici en parlementsleden niet gevolgd worden. “En als dat wel het geval zou zijn, dan zou de minister op de hoogte zijn.”

Leugens

Mocht het verhaal van Debie dat nu opduikt blijken te kloppen, zijn er twee mogelijkheden, zegt Weyts. “Ofwel heeft de minister gelogen in media en parlement, ofwel heeft de administrateur-generaal de minister voorgelogen.”

“Met de nieuwe onthullingen is de vraag naar een hoorzitting acuter, rechtmatiger en noodzakelijker dan ooit”, oordeelt hij. “Meteen dient ook duidelijk te worden wie de waarheid spreekt: de minister of de administrateur-generaal. Om te verhinderen dat de ene de schuld naar de andere doorschuift, is ook hier een openbare hoorzitting aangewezen.”

Hoe dan ook zullen politieke conclusies getrokken moeten worden “wat betreft het lot van de minister of van de administrateur-generaal”, aldus nog Weyts. “In een normaal land was de verantwoordelijke al lang rechtgestaan en had haar of zijn verantwoordelijkheid genomen.”

De meerderheidspartijen wezen de vraag van Weyts voor een hoorzitting met Alain Winants vorige week nog af.

Bron » De Morgen