Kernkabinet keurt inkrimping gerechtelijke arrondissementen goed

Vrijdagochtend heeft het kernkabinet de hervormingen van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) goedgekeurd. Daardoor wordt het aantal arrondissementen teruggeschroefd van 27 naar 12. Turtelboom belooft wel dat Justitie dicht bij de burger zal blijven staan.

De vicepremiers bekeken in het kader van een vergadering van het kernkabinet of de hervormingsplannen van Turtelboom voor Justitie en besloten die goed te keuren. Daardoor wordt het aantal arrondissementen meer dan gehalveerd en vallen ze min of meer samen met de provincies.

Minister Turtelboom hoopt dat Justitie door de hervorming efficiënter en autonomer wordt. “Bedoeling is wel dat Justitie dicht bij de mensen blijft”, benadrukte Turtelboom op Radio 1. “De zittingszalen zullen wel blijven op de plaatsen waar ze nu zijn.”

Dat een groot aantal procureurs door het terugschroeven van de arrondissementen hun titel kwijt zullen spelen, is volgens Turtelboom geen nadeel. Ze hoopt dat de magistraten zo makkelijker kunnen bijspringen waar ze nodig zijn: ‘In deze wetsontwerpen zal er meer mobiliteit zijn tussen de verschillende arrondissementen. Als er op een bepaalde plaats heel veel werk ontstaat, kan die achterstand door meer mobiele magistraten beter bestreden worden.

Bron » De Standaard