N-VA wil onderzoek naar dynamitering IJzertoren in 1946

N-VA-kamerlid Brecht Vermeulen roept de Vlaamse universiteiten en onderzoekers van wetenschappelijke instellingen op om historisch onderzoek te voeren naar de dynamitering van de oorspronkelijke IJzertoren in 1946. Dat meldt hij in een persbericht.

De eerste IJzertoren – die na de Eerste Wereldoorlog werd opgetrokken als monument voor de Vlaamse gesneuvelden en meteen ook symbool stond voor Vlaams zelfbestuur – werd in de nacht van 15 op 16 maart 1946 opgeblazen. Het duurde uiteindelijk tot 1965 voor de nieuwe, grotere IJzertoren plechtig kon worden ingewijd. De bouw had niet de geplande vier maar wel dertien jaar geduurd, onder meer door geldgebrek.

Wie achter de aanslag zat, werd niet opgehelderd. Het gerechtelijk onderzoek van toen “deed en doet nog steeds veel vraagtekens rijzen”, zegt Vermeulen. “Het gerechtelijk onderzoek mondde in april 1948 uit in negen voorlopige aanhoudingen, maar het onderzoek liep af zonder enig resultaat. Het feit dat er een onderzoek werd gevoerd dat tot niets heeft geleid, voedde het gevoel bij de Vlaamse beweging dat de Belgische staat – in volle repressietijd – doelbewust niets ondernomen had om de daders te vinden.”

Vermeulen roept onderzoekers nu op tot diepgaand wetenschappelijk onderzoek. “Voor de politiek van vandaag is het onderzoek naar wie de aanslag heeft gepleegd, wie de opdrachtgevers waren, en hoe het gerechtelijk onderzoek gevoerd werd, niet meer relevant”, luidt het.

“Maar wat gebeurd is en wat fout is gelopen, is historisch en moreel wel nog van belang.” Vermeulen vindt dat de onderzoekers toegang moeten krijgen tot alle stukken van het gevoerde onderzoek, tot alle archiefdocumenten van politie, leger en staatsveiligheid, en moeten ze ook de private archiefbronnen kunnen consulteren.

Bron » De Morgen