Labs vol bewijsmateriaal, maar geen enkele bewaker

Er is zo goed als zeker belangrijk bewijsmateriaal verloren gegaan bij een zware brand in de laboratoria van het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek in Neder-Over-Heembeek. De daders konden ongestoord hun gang gaan: van bewakers was geen sprake.

De daders gingen bijzonder brutaal tekeer. Bewakingsbeelden laten weinig aan de verbeelding over: met een lichte bestelwagen die eind vorige maand werd gestolen in Limburg, rijden ze door drie toegangspoorten. Vervolgens parkeren ze de grijze Peugeot Partner aan een vleugel met laboratoria.

Twee mannen in een donkere overall en bivakmuts stappen uit aan de passagierskant. Terwijl een van hen drie grote bidons gevuld met gas of benzine uitlaadt, klimt de tweede op het dak van het busje. Met een voorhamer slaat hij een raam stuk en duwt de bidons naar binnen. Uiteindelijk gooit hij ook een zwarte emmer met een wit goedje naar binnen.

Op dat moment stapt een derde dader uit, opnieuw aan de passagierskant. Hij rolt een lont tot binnen in het gebouw. De drie stappen weer in het busje en rijden weg met het kofferdeksel open. Intussen ontrolt de lont zich. Honderd meter verder steken de daders het vuur aan. Vrijwel gelijktijdig vliegt de camionette in brand. Vervolgens verdwijnen ze.

Microsporen

De daders zijn dus minstens met drie, mogelijk met vier, gezien de chauffeur nergens op de bewakingsbeelden is te zien. Vlak na de explosies pakte de politie in de buurt vijf mannen op – een van hen stond bekend voor radicalisme. Maar na een ondervraging mochten ze in de namiddag allemaal al terug naar huis.

Wie belang heeft bij de zware verwoestingen in het NICC is onduidelijk. Zolang de daders niet zijn opgepakt, blijft het ook gissen naar welke sporen van welke misdaad ze hebben willen uitwissen. Die zoektocht wordt niet eenvoudig: de 150 medewerkers van het NICC helpen politie en gerecht met het vinden van bewijzen in pakweg 7.000 dossiers per jaar. “Het spreekt voor zich dat velen baat hebben bij de verdwijning van elementen in hun gerechtelijk dossier”, zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket.

De brand woedde in de vleugel met zes van de tien laboratoria van het NICC. Het gaat onder meer om de laboratoria voor kruitsporen, brandversnellers en kledingvezels. Het zwaarst beschadigd is het lab voor microsporen, zoals haren, en forensische entomologie. In dat laatste lab gebruiken wetenschappers onder meer insecten om het tijdstip van overlijden van een slachtoffer vast te stellen.

De experten gebruiken er ook wieren om een verdrinkingsdood vast te stellen. In dat lab behandelt het NICC ongeveer honderd dossiers per jaar. Momenteel zouden er een tiental onderzoeken bezig geweest zijn. Welke wil niemand kwijt. Andere laboratoria liepen ook schade op door rook en bluswater.

“Het zal weken duren voor het NICC weer volledig operationeel is”, zegt Fabrice Gason, adviseur-generaal van het NICC. Volgens hem is de kans ‘reëel’ dat er door de brand belangrijke sporen in gerechtelijke dossiers zijn vernietigd. “De sporen en monsters waarop de laboranten werken, blijven nu eenmaal in de laboratoria achter”, zegt hij. Toch denkt hij dat er veel zal kunnen worden gerecupereerd. “Er is ook heel veel gedigitaliseerd.”

Het NICC heeft een goede reputatie en speelt al jaren een belangrijke rol in bekende dossiers, zoals de ontvoering van Nathalie Mahy en Stacy Lemmens in Luik, en de zaak-Dutroux. De duizenden haren die in de woning van Dutroux werden gevonden, werden in het lab onderzocht. Het NICC huisvest ook de nationale DNA-databank. Die zou niet zijn getroffen door de brand.

Opvallend: ondanks de vele onderzoeken en hun zwaarwichtigheid heeft het NICC enkel een passief bewakingssysteem. Zo staan er camera’s, maar zijn er ’s nachts geen bewakers op de terreinen of in de gebouwen aanwezig. “Of een bewaker dit had kunnen vermijden? Laat het me erop houden dat er nu gelukkig geen slachtoffers zijn gevallen”, zegt directeur-generaal Jan De Kinder.

De FOD Justitie benadrukt dat er naar aanleiding van de aanslagen op 22 maart een evaluatie werd gevraagd aan het OCAD. “Er waren geen bijkomende maatregelen nodig, wegens het ontbreken van een nakende dreiging. Door de gebeurtenissen komt er nu een nieuwe evaluatie.”

Gedumpte auto bij Fluxys

Terwijl de politie aan het nablussen was aan het NICC, was er even verderop paniek bij gasinfrastructuurbeheerder Fluxys in Anderlecht. Omdat een onbekende er een auto dumpte vlak voor de ingang, werd gedacht aan een gelijkaardig scenario als bij het NICC.

Fluxys-woordvoerder Frédéric Tourneur: “Om 4 uur sloeg onze bewaker alarm omdat hij zag hoe een chauffeur zijn auto vlak voor onze ingang op het fietspad parkeerde. De man liet de lichten branden en vluchtte weg. DOVO kwam ter plaatse, maar er werd niets verdachts gevonden. Het bleek om een auto te gaan die gestolen was in de Marollen.”

Bron » De Morgen