‘Ik dacht eerst dat ik brol uit het kanaal had gehaald’

Een groep magneetvissers uit het Brusselse deed in mei en juni de ene ontdekking na de andere in het kanaal Brussel-Charleroi. Wapens en andere voorwerpen die ze bovenhaalden, zouden te maken kunnen hebben met de Bende van Nijvel . Woensdag stapten ze ermee naar de politie.

‘Het was voor ons niet meer dan een hobby om met magneten te vissen in het kanaal’, zegt één van hen, die net zoals de anderen anoniem wil blijven omdat het zo’n gevoelig dossier is. ‘In het begin visten we gewoon langs het kanaal, vanaf de oever. Een van ons had een bootje en we wisten een plek waar we daar gemakkelijk mee naar beneden konden. Toevallig was dat blijkbaar in de buurt van de plaats waar indertijd de Bende van Nijvel iets in het water zou hebben gedropt.’

‘We waren ons daar niet van bewust, het was niet onze bedoeling om specifiek op zoek te gaan naar gerief van de Bende. Eerst vonden we die revolver. Een paar maanden geleden zagen we via YouTube een docu over de Bende en zijn we in de omgeving blijven zoeken. Toen we die zak met een riotgun omhoog haalden, dacht ik eerst dat het brol was.’

De vinders rekenen op een beloning van Delhaize. ‘We hebben nog niets van hen gehoord. Hopelijk leveren de voorwerpen die we hebben ­opgevist, serieus bewijsmateriaal op. Dan krijgen we misschien een deel van de 250.000 euro. Of alles.’

Bron » De Standaard